Doktorica Giljanović Perak: Naknadno izdavanje ispričnica može biti kazneno djelo

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

I šibenski liječnici opće medicine pridružili su se hrvatskim kolegama koji se posljednjih mjeseci protive ispisivanju brojnih ispričnica i različitih potvrda o izostancima iz škole ili kod jednokratne pomoći Centra za socijalnu skrb u slučaju kad korisnik mora kupiti neki lijek. Jedna od njih, Jadranka Giljanović Perak kaže da naknadno ispisivanje takvih potvrda može biti čak i kazneno djelo.

– Tu još uvijek nema službenih saznanja niti priopćenja, jer se sve radi na nivu Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM). Ideja je dobra, jer se od nas traže ispričnice za izostajanje iz škole. Radilo se o dva ili tri dana, a liječnik je to morao pokriti svojim potpisom. Smatram da doista nije potrebno da liječnik piše ispričnice za takvu vrstu izostanka, jer se mora vjerovati i roditelju, objašnjava Giljanović Perak.

Kako nam je kazala, to liječnike dovodi u situaciju da izdaju ispričnice ‘post festum’, i to za nešto u što nisu sigurni. To predstavlja velik rizik za liječnike. Smatra da je to jedna lažna potvrda, koja je, na koncu, kazneno dijelo.

– Od nas su se tražile različite vrste potvrda. Primjerice, potvrda o socijalnom statusu. Kada se traži jednokratna novčana pomoć, tada Centar od nas zahtjeva potvrdu, jer se i oni moraju pokriti sa administrativnim dokumentom, kaže.

Giljanović Perak kaže da postoji nekoliko potvrda koje doktori moraju izdati.

– Radi se o potvrdama za vozački ispit, nošenje oružja i potvrdi koju nosite poslodavcu prije stupanja u neki radni odnos. Doktori na medicini rada traže od nas da iz zdravstvenog kartona izvadimo sve informacije, odnosno dijagnoze i povijest bolesti. Nitko drugi takvu potvrdu ne može izdati, barem ne sada, a mislim da to neće moći niti u budućnosti, pojašnjava.

Giljanović kaže da je ispričnice iz škole izdavala nerado, a pri izdavanju se uvijek trebao javiti roditelj.

– Dijete ne može samo doći, mora doći u pratnji roditelja ili se barem telefonski moram čuti s roditeljem. To doista jesu potvrde za jako malo dana, jer ako dijete teže bolesno ono će doći na pregled, kaže. Ipak, nije mogla reći koliko joj vremena oduzima takva vrsta administracije, jer pojašnjava da takva vrsta posla oduzima određeno vrijeme, individualno o pacijentu.

Također, kaže da ne razumije kolege koji se bune zbog toga što su učitelji i nastavnici kao opravdanje za izostanak odbili priznati otpuno pismo iz boilnice.

– Zašto bi učitelji uzimali otpusna pisma? Ja poštujem liječničku tajnu, i smatram da nitko osim liječnika i pacijenta ne smije znati određene stvari. Pa i s učiteljem imamo povjerljivi odnos, a i na kraju krajeva ni vaši poslodavci to ne bi trebali čitati, kazala je Giljanović Perak.

Prema njezinom mišljenju, najveći problem zapravo leži u brojnim situacijama u kojima su roditelji ili djeca odlučili ostati kući i ponavljati gradivo, a potom im je izdana ispričnica. Smatra da to nije u redu te da bi učitelj, ako misli da je to problem, situaciju trebao riješiti s roditeljem ili djetetom.

Što se tiče Šibenika, doktorica kaže da liječnici obiteljske medicine još uvijek nisu imali službeni sastanak, za koji kaže da je veoma izgledan u bliskoj budućnosti.

– Sigurno ćemo se dogovoriti kako postupati u ovakvim slučajevima, ali mislim da je to najveći problem onom tko ima isključivo školarce kao pacijente. Ja imam mješanu populaciju, i ne mogu reći da mi je to veliki problem. Međutim, najveći problem je nekakva vrsta prisile na izdavanje takve potvrde, a uopće se ne mora raditi o bolesti. Nikad bez znanja roditelja, jer je izrazito važno da je roditelj upućen u sve, zaključila je za kraj Jadranka Giljanović Perak.

 

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.