Dok su u Zagrebu skladišta puna, šibenski Caritas aktivno prikuplja odjeću. I do dvije tone mjesečno

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Caritas Šibenske biskupije, kao i dosad, nastavlja prikupljati odjeću za potrebite i zasad nema straha od zatvaranja vrata za donacije, doznajemo od zamjenika ravnatelja šibenskog Caritasa Miljenka Jukića nakon što je objavljena informacija kako Caritas Zagrebačke nadbiskupije više ne prima donacije odjeće jer su im skladišta prenatrpana.

– Naše žene ponedjeljkom pregledavaju i prebiru odjeću koju su građani donijeli u Caritas. Ukoliko je čista, složena i uredna, stavljamo je na police, a ukoliko je poderana, zgužvana i nenosiva, prebacujemo je u kontejnere za odlaganje odjeće kao sekundarnu sirovinu – objašnjava Jukić princip raspodjele donirane odjeće.

U Caritasu Zagrebačke nadbiskupije, naime, problem je odjeća koja nije nosiva. Takve je, piše RTL, u posljednje vrijeme oko 70 posto jer se građani donose poderanu, prljavu, smrdljivu odjeću. Stoga su, dok ne isprazne skladišta pretrpana odjećom, vrata zagrebačkog Caritasa za donacije zatvorena. No u Šibeniku je stanje pod kontrolom.

– Od 1992. godine do danas Caritas Šibenske biskupije neprekidno prikuplja pomoć. Za vrijeme rata i tijekom poraća dijelili smo odjeću tri puta tjedno, ali nakon 2000. godine uvidjeli smo da takva potreba više ne postoji. Zato sada dijelimo odjeću svake srijede od 8 do 12 sati – govori Jukić.

Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Mjesečno u šibenski Caritas građani donesu oko dvije tone odjeće, godišnje je to otprilike 20 tona.

– Princip je vrlo jednostavan. Ono što biste vi željeli da netko vama daje, tako vi dajte drugome. Odjeću primamo svakim danom do 15 sati – poručio je zamjenik ravnatelja Caritasa Šibenske biskupije.

PXL_101018_22285112
Duško Jaramaz/PIXSELL

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.