Dobra uz Burićevu potporu odbio napad ‘Osvajačke bojne Čempresi’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Gradonačelnik Željko Burić, vidjevši sa koliko emocija se razvila burna rasprava o prijedlogu odluke kojom bi Čempresi, uz šest gradskih grobalja, preuzeli upravljanje i na 27 prigradskih grobalja, kao predlagatelj tu je točku povukao s dnevnog reda današnje sjednice.

– Ovo je povijesna odluka za Šibenik. Zakon o grobljima iz 1998. godine 19 se godina na razini Šibenika ne provodi. Čempresi upravljaju sa samo šest grobalja s ukupno 4.000 grobnica. Preostalih 27 prigradskih grobalja prepuštena su sama sebi. Nismo mi neka Osvajačka bojna Čempresi, ali je vrijeme da sva groblja dobiju jednak tretman. Mi ćemo ostaviti mogućnost mjesnim odborima koji to mogu i žele da sami održavaju svoje groblje, ali pod našim upravljanjem kako to zakon propisuje, kazao je uvodno Joško Vuković, direktor Čempresa.

Komentirao je i kako 200 kuna godišnje nije nikakav namet, osim onima koji ni toliko ne cijene svoj grob.

Kako je otišao u preširoko obrazlaganje odluke, što nije bio prvi takav slučaj u današnjem višesatnom maratonu Gradskog vijeća, predsjednik Dragan Zlatović ga je upozorio da postoji vremenski rok za izlaganje.

– Neki su cilo jutro izlizali ovu govornicu. Cilo vrime čekam da se vi izredate i da ja dođem na red, komentirao je Vuković i skratio izlaganje u dobacivanje onima koji su se smijali da su groblja ozbiljna stvar.

Za govornicu je potom izišao nezavisni Anton Dobra rekavši kako bi on radije ovu stvar volio riješiti u boksačkom ringu s Vukovićem.

– Izglasamo li ovu odluku bit će to povijesna odluka gluposti. Da sada Vuković dođe u moje Žirje, Zlarin ili Kaprije i počne ovakvu represiju izvršavati na mjesnim grobljima, ja ću onda nastojati živjeti 300 godina. Ovaj prijedlog je nakaradan i vrijeđa dostojanstvo života i smrti. Kako će Vuković sa svoja četiri ili šest ukopnika u istom danu obaviti četiri sprovoda na četiri kraja grada? Zašto bi se grad sada knjižio na moju grobnicu na zemljištu koje je moja obitelj darovala za groblje? Usvojimo li ovu odluku koja je otimačina naše zemlje, grobova i naše djedovine, citirat ću Mišu, grobovi nam nikad oprostiti neće, kazao je Dobra.

Naglasivši kako je dobro pročitao zakon i kako je ovo pitanje morala Dobra je predložio da odluka ide na doradu i da se o njoj danas ne odlučuje.

Milorad Mišković je u tu priču uskočio s prijedlogom formiranja novog groblja na Meterizama, a Joško Šupe pitao je je li ova odluka hitna i može li se odgoditi.

Na to je reagirao Željko Burić rekavši kako on kao predlagatelj povlači točku s dnevnog reda.

– Sazovite odbor pa se tamo svađajte kako se ne bi shvatilo da mi nešto namećemo. Ništa nije hitno jer kad to 20 godina nije riješeno može čekati još koji dan. Analizirajmo ponovno cijelu odluku pa u miru raspravimo i izglasajmo, kazao je Burić.


Pratite nas i na društvenim mrežama: