Konstituiranje za desetak dana

Burićeve opcije: Manjinska vlada s konstruktivnom oporbom, pakt sa Zekanovićem ili novi izbori

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Rok od 30 dana za sazivanje konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Šibenika počeo je teči 20. svibnja kada su objavljeni konačni rezultati izbora. U šibenskom HDZ-u potvrdili su nam da se pripremaju za formiranje većine za koju im nedostaje samo jedna ruka.

– Mi imamo 10 vijećnika i cijeli niz dionika u Gradskom vijeću koji su se mahom izjasnili da će biti ‘konstruktivna oporba’. Ako žele biti konstruktivni mislim da ćemo se lako dogovoriti oko projekata koji su već daleko odmakli u pripremi i da će oni sve to podržati. Dakle, očekujem postizanje suglasnosti oko projekata. Pri tome ne mislim na nikoga konkretno, nego očekujem podršku projektima i na taj način formiranje parlamentarne većine – kazao je Željko Burić, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a i ponovo izabrani gradonačelnik.

U HDZ-u paralelno rade i na drugom kolosjeku za slučaj da ostali izabrani vijećnici ne pokažu ‘konstruktivnost’ na koju su se pozvali.

– Zaista očekujem da će izabrani vijećnici drugih opcija biti ‘konstruktivna oporba’. Mislim da ćemo imati i više od 11 potrebnih ruku. Ne očekujem probleme u funkcioniranju Gradskog vijeća, ali paralelno radimo i na drugom kolosjeku. Do sazivanja Konstituirajuće sjednice može doći i do konkretnog dogovora s pojedinim političkim opcijama – dodaje Burić.

HDZ je, izgleda, već dobio odbijenicu od najpoželjnijeg partnera za formiranje većine, Burićevog nekadašnjeg stranačkog kolege iz HSLS-a, Marija Kovača, sada izabranog vijećnika Domovinskog pokreta, Mosta i Loze.

– U ponedjeljak nakon prvog kruga nazvao me Željko Burić s ponudom ne bi li bio ta jedanaesta ruka u Gradskom vijeću kako bi HDZ-u donio potrebnu većinu. Moram naglasiti kako Burića poznajem gotovo 30 godina, ali sam tu ponudio odbio. S druge strane od oporbenih stranaka mi se nitko nije javio, a kojekakve glasine ne želim komentirati – kazao je Kovač.

Podsjetimo, uz Kovača, u Gradskom vijeću će po četiri vijećnika imati Nezavisna lista Stipe Petrine i SDP te dva vijećnika koalicija Hrvatski suverenisti-HKS-Hrast.

– Sigurno je da SDP-ovi vijećnici neće podržati HDZ u Gradskom vijeću, a iz HDZ-a nas nitko oko toga nije ni kontaktirao. Također, pouzdano znam da ih neće podržati ni četiri vijećnika Nezavisne liste Stipe Petrine. S naše strane nećemo pokušavati formirati većinu, nego ćemo, kako sam rekao i u izbornoj noći, ostati oporba. Različite priče se provlače po ulici, ali znam da je Željko Burić već dogovorio većinu samo neće reći… neugodno mu je što ide zajedno sa Zekanovićem. Koliko čujem Konstituirajuća sjednica će biti 16. lipnja i tada će to biti jasno svima – rekao je Tonči Restović, predsjednik Gradske organizacije SDP-a.

 

Hrvoje Zekanović ne demantira da vodi pregovore ‘za dobrobit grada’.

– Još smo u fazi pregovora i nekakvih dogovora, ali mogu kazati da ćemo sve učiniti za dobrobit grada te da nećemo razočarati naše birače. To što se priča po kuloarima da ćemo s HDZ-om, pričalo se i da imam vanbračnu djecu, da mi je žena iz Šumadije i tako dalje. Pričekajmo još par dana pa ćemo izaći s konkretnijim odgovorima – zagonetan je Zekanović.

Konstituirajuća sjednica navodno je zakazana za 16. lipnja i malo je vjerojatno da konstituiranje neće uspjeti, no nakon toga sve je, očito, moguće. HDZ, odnosno Željko Burić nema komotnu situaciju, kako je to bilo u prošlom sazivu kad je imao apsolutnu većinu, nego će stalno ovisiti o raspoloženju nekog iz Zekanovićevog ili Kovačevog tabora. Bez obzira koliko liberalan i prilagodljiv bio Burić, sigurno neće dopustiti da se, neki ključni projekti dovedu u pitanje. Zato se može očekivati i da se, u takvom slučaju (ili slučajevima), Burić i HDZ zbog politikanstva primjerice, odluče i na nove izbore za Gradsko vijeće.

M. Marotti i F. Pražen


Pratite nas i na društvenim mrežama: