Teške riječi iz arhitektonskog ureda

Arhitekt Ileković optužio Šibenik za betoniranje tvrđave sv. Ivana. Gradska administracija odgovorila priopćenjem

FOTO: Nino Milin
Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Grad Šibenik obratio se javnosti priopćenjem u kojem ističe da su iznenađeni medijskim istupom arhitekta Borisa Ilekovića koji je za Slobodnu Dalmaciju izjavio da se tvrđava svetog Ivana betonira suprotno projektu, zbog čega je i Trgovački sud u Splitu početkom rujna privremeno zaustavio radove.

– Za početak, navodna ‘betonizacija’, kako se navodi u tekstu, je u naravi podzemna struktura u temeljima tvrđave koja će biti zatrpana zemljom i preko koje će biti posađeno zelenilo. Ti objekti neće biti vidljivi nego će se nalaziti pod zemljom. Radi se o edukacijskom dječjem centru (Kid’s Lab2) kojeg smo javno predstavili još 2014. godine.  Iznad njega će biti posađen zeleni labirint kao interaktivno dječje igralište. Gospodin Ileković to jako dobro zna budući da je upravo on izradio projekt.  Nejasno je zašto sada odjednom taj isti projekt naziva ‘betonizacijom tvrđave’. Štoviše, izmjenama i dopunama projekta Grad Šibenik je inzistirao na smanjenju količine betona koje je prvotno predložio arhitektonski ured Vulin i Ileković – priopćeno je iz šibenske gradske uprave.

Iz Grada Šibenika poručili su da nije točno ni da je arhitektonski ured Vulin i Ileković željeli istisnuti iz projekta.

– U proteklih šest godina od navedenog ureda je naručena izrada idejnog rješenja, glavnog projekta, izmjene i dorade izvedbenog projekta, uređenje interijera i kontaktnog prostora oko odašiljača.  Za navedene aktivnosti autorima je isplaćeno preko 860 tisuća kuna honorara. Nakon toga im je ponuđen posao projektnog nadzora u vrijednosti od 90 tisuća kuna čime bi se ukupan iznos popeo na nešto manje od milijun kuna. Možda je uglednim zagrebačkim arhitektima milijun kuna za takav posao malo, ali u gradskim okvirima to je ogroman novac i znak da se s nekim zaista želi ostvariti suradnja. Kakva bi bila korist od promjene projektanta u samom finišu, nakon uloženih stotina i stotina tisuća kuna? – dodaju u priopćenju.

Nadalje, iz gradske uprave tvrde da prema nacrtima koje je dostavio projektant Ileković, zbog izgradnje lifta rušili bi se dijelovi bedema, a temelji objekata bi visjeli u zraku i do tri metra, pa je autorima na doradu dostavljeno tridesetak primjedbi.

– Radovi su kasnili mjesecima, rokovi su tekli, a zbog autorskih prava nisu angažirani drugi suradnici.  O kakvom se načinu suradnje radi, možda najbolje govori primjer kada smo, nakon svih isplaćenih honorara, morali potpisati dodatak ugovoru za izradu (isprint) još jedne obične kopije mape u iznosu od 4.900 kuna. Prilikom komunikacije moralo se voditi računa o svakom slovu, pa čak i napominjati da se mape printaju u boji, jer se događalo da se  dostavljaju u  crno – bijeloj verziji koja je neupotrebljiva izvođačima radova. Napominjemo i da je dio isporučene dokumentacije izrađen na nelegalnom softveru zbog čega je Grad Šibenik imao dodatnih problema te je morao taj dio dokumentacije iznova napraviti i dodatno platiti – ističu u priopćenju iz Grada Šibenika.

Također navode da je arhitekt Zoran Popović angažiran kao tehnički savjetnik za četiri europska projekta koji su u tijeku. ‘Njegova zadaća je da na vrijeme uoči i upozori na bilo kakve nedostatke i manjkavosti u projektnoj dokumentaciji kako bi se u budućnosti izbjegle ovakve situacije’, dodaju iz gradske uprave.

– Grad Šibenik je realizirao brojne EU projekte i svi su završeni uspješno. Nikada nitko nije dovodio u pitanje realizaciju projekta na način kako to rade Vulin i Ileković. Ne možemo se oteti dojmu da, koristeći institut autorskih prava, a računajući na trajanje sudskih postupaka koji su u tijeku i sve kraće rokove za izvedbu projekta, Grad Šibenik žele dovesti u situaciju da pristane na nemoguće uvjete. Zaista uvažavamo lik i djelo arhitektonskog ureda Vulin i Ileković, ali postoje granice tolerancije. Šibenik nije provincija i građani Šibenika nisu za svoj novac zaslužili takav tretman te Grad neće pristati ni na kakve ucjene. Završetak radova na tvrđavi sv. Ivana  i uspješno povlačenje sredstava iz EU fondova prioritet su Grada Šibenika – zaključuju u priopćenju za javnost.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.