Više

  Restović se dotakao i fotelje župana

  Aktualni sat o iznajmljivanju trgova, kući klapske pisme, Batiželama, rasvjeti na rivi i dizel autobusima

   

  Aktualni sat današnje sjednice otvorio je, govoreći u ime kluba SDP-a, Tonči Restović nezadovoljan odnosom vladajuće garniture prema vijećnicima.

  – Do danas sam postavio 10 pitanja i tri preko kluba vijećnika i dao jedan prijedlog. Na nijedno pitanje mi nije odgovoreno i čini mi se da ostavljate dojam da vas nije briga za demokraciju i njene procese i za nas vijećnike. Ne želim vjerovati u to pa mi se čini da ste glavom i mislima prema fotelji župana i mislim da vam je to primjerenije. Što da vam kažem zaglavili ste ovdje pa i mi s vama. Svoj rad posvećujem tome da konstruktivno kritiziram ono što mislim da radite loše. Do kada će te prostituirat naš grad? Dali ste grad za privatne derneke, prostor grada prvi put parapolitičkoj organizaciji Juraj Dalmatinac, valjda u suradnji sa strankom, a sada nekoj organizaciji kako sam saznao iz medija. Vidim da niste upućeni u sve u gradu i moj prijedlog je da grad javne površine ne iznajmljuje za javne površine pa to ispoštujte – kazao je Restović.

  Gradonačelnik Željko Burić odgovorio mu je da poziciju gradonačelnika i dalje smatra bitnom te da se u gradskoj upravi svi ozbiljno bave svojim poslom.

  – Otvorili smo Kuću umjetnosti, otvorili sv. Ivana, uredili cestu prema Brodarici, uredili rasvjetu na rivi. To su prepoznali, nadam se, i građani jer činjenice govore. Ja sam preponosan što ne dijelim vaš stav. Mi se ne bavimo zabranama pa nismo zabranili ni koncerte prije nekoliko mjeseci kada se dernečilo na praznik. Ja znam da smo iznajmljivanje trga dobro naplatili i to ćemo raditi i dalje – poručio je Burić.

  Rikard Marenzi, s liste Stipe Petrine kritizirao je nabavu dizel autobusa i novu javnu rasvjetu na rivi.

  – Sve je počelo naprasnom gradnjom Poljane pa je to pretvoreno u logistički centar gdje je rečeno da ćemo dobiti sredstva države i EU, pa smo potpisali ugovor s vragom odnosno s državom. Za to isto vrijeme sve veći gradovi imaju plan 50 posto autobusa zamijeniti električnima a mi u 2022. godini stvaramo garažnu infrastrukturu na dizel autobusima. Da ste pričekali uštedjeli bi nam 10 godina čistilišta. I još za kraj na našoj rivi je neprimjerena rasvjeta primjerenija autocesti nego našoj jezgri – zaključio je Marenzi.

  Gradonačelnik Burić kratko mu je odgovorio.

  – Ovaj istup pokazuje koliko je demokracija prekrasna stvar i da građani imaju pravo birati i molim ih da poslušaju ovo još jedan put pa na idućim izborima dobro paze što zaokružuju i koga biraju – kazao je.

  – Što se tiče rasvjete već četiri godine smo osiguravali sredstva za njezinu zamjenu i očekivali smo dobiti sufinanciranje Županijske lučke uprave, a iz godine u godinu to nismo dobivali i kad je pao jedan stup usred dotrajalosti bilo je gotovo. Ministarstvo kulture je dalo svoje mišljenje i kako što treba izgledati. Ljepota je u oku promatrača je sve što mogu zaključiti – dodao je dogradonačelnik Danijel Mileta.

  Mario Kovač iz Domovinskog pokreta osvrnuo se na gostovanje Hrvoja Zekanovića  u emisiji Otvoreno kada se obrušio na predsjednika RH i govorio o kontaktima s Arapima.

  – Za pretpostaviti je da je mislio na Batižele. Znači Zekanović je glavni lovac na investitore, a vi ste zapravo promatrači. Poznato je da je klapsko pjevanje uvršteno na UNESCO-vu listu, a Šibenik se pokušava pozicionirati kao grad kulture. No posjetitelji teško mogu zaključiti da je Šibenik grad klapa. Neka se u Šibeniku utemelji kuća klapske pisme gdje bi bile izložene nagrade i tu bi posjetitelji mogli čuti klapsku pismu, a klape vježbati. Moram reći da sam razgovarao s ravnateljem muzeja koji mi je rekao da su poduzete radnje u palači Rošini kako bi se to riješilo. Prošlo je pet ili šest godina, a realizacije nema. Koštan, Friganović, Lasan, Vuletić, Šarac svesrdno podržavaju ovu inicijativu – kazao je Kovač.

  Burić je rekao da Otvoreno nije gledao a koliko zna Zekanović je saborski zastupnik pa je valjda tako i pozvan u emisiju.

  – On tamo nije predstavljao Grad Šibenik. Projekt Batižele bit će predstavljen na najvećem sajmu investitora u Canesu koji je krajem godine. Podsjetit ću vas da će obvezujući natječaj biti objavljen preko Europske banke za razvoj i radi se o izuzetno značajnom projektu, a imali smo i sastanak sa ministarstvom graditeljstva. Država je ovo stavila kao projekt broj jedan. Zekanović lobira i priča o ovom projektu, pozivam i vas ostale da prezentirate grad i da ga pokažete a zatim će legalan natječaj dovesti do investicija. Svaki dan se radi na ovom projektu, sigurno će biti uspješan ovo je projekt generacija i u njemu sigurno nećemo pogriješiti – rekao je Burić.

  Podržavao je ideju da se u palači Rosini napravi prostor za prezentaciju klapske pisme.

  – Razgovarao sam i sa Antom Vrbanom i apeliram na kulturnjake da se dogovore i kažu sto žele pa ćemo napraviti.

  Direktorica Batižela Nina Kursar dodala je da se suradnja Grada, Batižela i Europske banke za razvoj nastavlja, a cilj je priprema i objava međunarodnog natječaja.

  – Sukladno tome održan je natječaj za izbor konzultanata koji bi nam pružili podršku. Tijekom ovog tjedna biti će potpisan ugovor s njima, a u roku od 36 tjedana kreće se u otvaranje međunarodnog javnog natječaja. Sve informacije oko natječaja su tajne i s njima nećemo izlaziti u javnost kako ne bi ugrozili projekt – kazala je direktorica Kursar.

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  FOTO Krkaši i Krkašice odradili odličan posao u...

  Zaton je u nedjelju ugostio drugu veslačku regatu ovosezonskog Kupa Dalmacije. Na najljepšoj prirodnoj stazi natjecalo se 440 velsačica i veslača, a sve u...

  Kako frontmen grupe Silente zvuči u solo izdanju...

  Tibor Karamehmedović, autor, vokal i gitarist grupe Silente, u petak u Kući umjetnosti Arsen predstavlja svoj novi album Požalit se nekom koji je izašao...

  Županija povećala izdvajanje za HGSS: Volonterski rad koji...

  Luka Dubravica, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja - Stanice Šibenik i šibensko-kninski župan Marko Jelić potpisali su danas ugovor o financiranju rada HGSS-a vrijedan...

  Dva vozača (36 i 30) privedena zbog prometnih...

  Policija je u srijedu oko 23,20 sati u Šibeniku zaustavila osobni automobil Kia šibenskih registarskih oznaka koji je vozio 36-godišnjak kojem je izmjerena koncentracija...

  NAJNOVIJE

  FOTO Krkaši i Krkašice odradili odličan posao u domaćim vodama

  Zaton je u nedjelju ugostio drugu veslačku regatu ovosezonskog Kupa Dalmacije. Na najljepšoj prirodnoj stazi natjecalo se 440 velsačica i veslača, a sve u...

  Kako frontmen grupe Silente zvuči u solo izdanju provjerite sutra u Arsenu

  Tibor Karamehmedović, autor, vokal i gitarist grupe Silente, u petak u Kući umjetnosti Arsen predstavlja svoj novi album Požalit se nekom koji je izašao...

  Županija povećala izdvajanje za HGSS: Volonterski rad koji spašava živote moraju prepoznati sve lokalne razine

  Luka Dubravica, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja - Stanice Šibenik i šibensko-kninski župan Marko Jelić potpisali su danas ugovor o financiranju rada HGSS-a vrijedan...

  Dva vozača (36 i 30) privedena zbog prometnih prekršaja

  Policija je u srijedu oko 23,20 sati u Šibeniku zaustavila osobni automobil Kia šibenskih registarskih oznaka koji je vozio 36-godišnjak kojem je izmjerena koncentracija...