Ad hoc rješenja Zelenog grada! Puno toga još ne znamo, ali bitno je da je spreman cjenik

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ni tri tjedna pred početak primjene novog načina odlaganja, prikupljanja i naplate odvoza komunalnog otpada Zeleni grad i gradska uprava građanima nisu osigurali sve potrebne uvjete za odvojeno odlaganje otpada i apsolutno pravičnu naplatu isključivo po količini smeća koji odlažu.

Grad Šibenik obvezan je izgraditi tri reciklažna dvorišta na svom prostoru u kojima građani mogu besplatno odlagati različite vrste korisnog i opasnog otpada. Međutim, do danas postoji tek jedno reciklažno dvorište – na Bikarcu.

U mnogim gradskim četvrtima i mjesnim odborima Šibenika obiteljske kuće nisu dobile kante za miješani komunalni otpad niti spremnike za korisni otpad. Kućanstva s jednim ili dva člana dobila su ili kupila spremnike od 120 litara, iako im po novom cjeniku pripadaju oni od 80 litara i uz njih jeftinije pražnjenje te upola niži mjesečni paušal.

Na sva sporna pitanja iz Zelenog grada dobili smo odgovore koji više nalikuju ad hoc rješenjima, nego dobro organiziranom sustavu spremnom za primjenu od 1. studenoga.

njivice-prokljanska-gradska-cistoca-061016-2

Prvima skuplje, drugima jeftinije

Iz Zelenog grada, naime, tvrde kako je moguće da će, nakon lanjskog ‘usklađivanja cijena’, koje je donijelo i 50 posto više cijene, po novom cjeniku usluga prikupljanja komunalnog otpada, ovisno o broju pražnjenja spremnika, nekima nešto poskupjeti, a da će nekima znatno pojeftiniti.

Za korisnike koji su umjesto spremnika od 80 litara dobili one od 120 litara iz Zelenog grada najavljuju zamjenu u što kraćem roku, ali, kažu, do 1. studenog neće biti moguće svima zamijeniti spremnike jer je postupak nabave spremnika u tijeku.

– Cijena minimalne javne usluge bez obzira što se radi o spremniku od 120 litara bit će naplaćena kao da se radi o spremniku od 80 litara, a takozvani varijabilni dio računa po točno predviđenom očitanju. Građani koji žele zadržati veće spremnike o tome će se očitovati u izjavi – dodaju iz Zelenog grada.

Sad se vi pitate u kakvoj izjavi, jer vam to do sada nitko nije spomenuo. E pa pisalo vam je u Narodnim novinama koje ‘čita’ svaki savjesni građanin. Za sada Zeleni grad građanima još nije dostavio obrasce izjave. No, nije to jedino što nedostaje sukladno zakonima, uredbama i odlukama.

njivice-prokljanska-gradska-cistoca-061016-5

Nema kanti, ali će biti vrećica po koje ćete sami ići

Nedostaje i spremnika za korisni otpad. Naime, Grad Šibenik je prijavio potrebe za odvojeno prikupljanje otpada Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Zeleni grad je aplicirao za 10.000 kanti za korisni otpad, 50 zelenih otoka i 750 kompostera.

– Kako nismo to dobili, građanima koji ne budu mogli odvajati otpad u zelene otoke omogućit ćemo davanje besplatnih vrećica za korisni otpad. Građani će na vrijeme biti obaviješteni o podjeli vrećica za korisni otpad, a podjela će se vršiti u prostorijama Zelenog grada – objašnjavaju korisnicima koji će se sami morati organizirati kako bi stigli do svete Mare zbog nekoliko vrećica.

Šibenčani će morati ‘štititi’ svoje smeće! Katancem ili kavezom

Kako bi se građani mogli pripremiti za odvajanje otpada, pitali smo i koji će sve otpad moći ubacivati u vrećice za korisni otpad na što smo iz Zelenog grada dobili iznimno ‘edukativan’ odgovor.

–  Na vrećicama za korisni otpad bit će točno naznačeno koji se otpad u njih može odlagati.

Također, planiraju do 1. studenoga na podzemne kontejnere u Šibeniku postaviti čitače koji će svakim otvaranjem računati 40 litara volumena, a građanima koji ih koriste, bit će podijeljene kartice za otvaranje tih kontejnera.

– Zajednički spremnici na ulicama ostaju na istim lokacijama kao i do sada dok se ne nabave podzemni spremnici. Korisnicima koji imaju predviđene prostore u višestambenim zgradama spremnike možemo tamo staviti ili će se sami organizirati – poručuju iz Zelenog grada, misleći vjerojatno da stanari trebaju sami smisliti i financirati zaštitu svojih kontejnera od ‘tuđeg’ smeća. Dakle, Šibenčani će morati smisliti kako zaštiti svoj kontejner. I to na gradskoj imovini!

Problem je i u prigradskim mjestima gdje Šibenčani u obiteljskim kućama nisu dobili nikakve kante te i dalje smeće bacaju u kontejnere na javnim površinama. Svi će oni dobivati račune kao i oni koji koriste zajedničke spremnike, sve do podjele individualnih spremnika koji će se podijeliti u najkraćem mogućem roku. Kako će se utvrditi udio tih kućanstava u kontejnerima od 1100 litara i uopće koja kućanstva koriste koji kontejner, još nije poznato.

smece2

 

kante

Koliko ćete plaćati po novim cijenama od 1. studenoga?

Jedan član danas plaća 47,46 kuna, a ubuduće fiksni dio mu je 38,42 kune uz cijenu pražnjenja spremnika od 3,44 kune. Za četiri pražnjenja mjesečno jednočlano kućanstvo će platiti 52,18 kuna, a za osam pražnjenja mjesečni račun će iznositi 65,94 kuna ili 38 posto više nego do sada. Dva člana koji su do sada plaćali 74,58 kuna ubuduće će plaćati fiksni dio 38,42 kuna, uz četiri pražnjenja 52,18 kuna mjesečno, a uz osam pražnjenja 65,94 kune mjesečno što je njima je pojeftinjenje od 12 posto. Ovi izračuni se odnose na kućanstva koja imaju individualni spremnik, dok će u višestambenim zgradama, gdje su zajednički spremnici, takozvani varijabilni dio računa biti i manji zbog veličine volumena spremnika pripadajuće zgrade.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.