Najbolja domaća izdanja Šibenskog Kanala u 2013.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Kako smo se u pismenom obliku ukazali tek polovicom godine, nešto više riječi biti će usmjereno baš izdanjima iz drugog dijela godine dok će izdanja iz prvih šest mjeseci biti tek spomenuta. To naravno ne umanjuje njihov značaj ali nas na neki način abolira od potrebe da se ovdje o njima nekako i izrazimo. Ako se opet kojim slučajem dogodilo da smo neki album preskočili ili ga zaboravili spomenuti, ispričavamo se unaprijed. Nije bilo namjerno, ali takve greške se događaju i najboljima pa kako onda ne bi i nama. U svakom slučaju godina iza nas nije bila godina bez iznenađenja i ponekog vrhunskog ostvarenja, a u najboljoj namjeri sve zanimljivo smo pokušali i prezentirati. Što se tiče šibenskih bandova, album prvijenac i svojevrsnu krunu dosadašnje karijere napravio je Kristijan Goja objavivši napokon koliko-toliko ozbiljno izdanje, odnosno presjek jednog dijela svog stvaralaštva i to prvenstveno ranije faze.

Mika Male – ‘Gdje se sastaju luđaci’

Mika Male i novim albumom nastavljaju već dobro uhodanim stazama i pjesmama  poznatog senzibiliteta kroz kojeg nas i ovaj put vodi duboki i markantni vokal Orlana Tusa. Putovanje na koje pozivaju Mika Male nikako ne bi trebali propustiti s obzirom da se radi o muzičarima koji posjeduju neupitne kvalitete kojima vas mogu zaokupiti i natjerati da sa zanimanjem poslušate cijeli ponuđeni materijal.

Hemendex – ‘Solution To Reality’

Hemendex nisu nepoznanica na hrvatskoj nezavisnoj sceni. I svi dosadašnji materijali bili su im obojani elektronskim new waveom sa neizbježnim podsjećanjem na osamdesete, ali ono što ovaj album čini gotovo savršenim je iznimna lakoća kojom su Hemendex stopili sve svoje prijašnje pokušaje i koketiranja stilovima i žanrovima u pop album kojemu jednostavno ništa ne nedostaje.

Overflow – Overflow&Miškina

Spoj punka i poezije. Overflow i Miškina. Na prvu bi se reklo kako se radi o nemogućoj misiji ali samo dok se ne prepustite ovom albumu. Iako u svojoj dugogodišnjoj karijeri nikada nisu napravili niti jedan album na hrvatskom jeziku, dečki iz Overflowa odvažili su se uglazbiti pjesme Mihovila Pavleka Miškine koje i danas imaju određenu težinu bez obzira što su napisani prije Drugog svjetskog rata.

Punčke – ‘Povremeno sunčano s naoblakom’

‘Sunčano s povremenom naoblakom’ je prilično ozbiljan i kompaktan album iako će dušebrižnici i u ovim pjesmama tražiti greške, gafove i propuste. Ništa zato. Deset iskrenih i tek na trenutke mladenački naivnih pjesama zaokružuju možda tek jednu fazu u radu Punčki. Ako su i pokupili nešto od svojih često spominjanih idola, Television , Joy Division ili Patti Smith, vrlo malo se od toga može i čuti u njihovim pjesmama, a da je to stvarno tako mogli smo se uvjeriti ove godine na Terraneu gdje su se cure istinski potrudile pokazati nam svu sirovost i nježnost koja se čuje i na ovom albumu.

Dok Analog X – ‘Autocenzurirano Vol.1’

Iako se ovdje ne radi o službeno objavljenom albumu  bilo je i vrijeme da Kristijan Kike Goja napokon napravi sebi dostojno izdanje. Zašto se nije napravilo prije, pitanje je koje ne treba uputiti na njegovu adresu već iskusnim akterima uskih svjetonazora koji kreiraju hrvatsku glazbenu scenu. Doktor je odavno pravio hitove koji su trebali postati klasici dalmatinsko/mediteranskog ugođaja i prava je šteta da se karijera ovog iznimno talentiranog prvaka groteske, humora i zajebancije nije pratila kronološki.

Leifert – ‘Leifert’

Nekada Larve, danas Leifert. Od kreativnog trojca koji je krasio glazbenu kreativnost riječkih Larvi, ostala je samo Petra kojoj se u stvaranju  i produciranju debi albuma pridružio Bojan iz Diskurza. Ako vam je poznata riječka scena osamdesetih ovaj album će vas dobro podsjetiti na zvijezdane trenutke Parafa, ali i pokazati da, na svu sreću, tu vrijeme nije stalo.

Ostali albumi:

S3ngs – ‘Costa S3ngsia’

Morso – ‘Škare, krede, najlon’

GoNoGo – ‘First’ – EP

GoNoGo – ‘Second’ -EP

Bistro na rubu šume Vol.1-4 – kompilacija

Lovely Quinces – ‘No Room For Us’ –EP

Let 3 – ‘Kurcem do vjere – Thank You Lord’

Antenat – ‘Izlet’

The Marshmallow Notebooks – ‘The Marshmallow Notebooks’

Makazoruki – ‘Pornografija’ – EP

Brain Production – ‘Osam’

Gatuzo – ‘Gdje idemo’

My Buddy Moose – ‘Shine! Shine! Shine!’

She Loves pablo – ‘Burn And Levitate’

Shoot Me Wendy – ‘Sine Waves’

Radost! – Radost! jede svoju djecu’

Kraj programa – ‘Kraj programa’


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.