Više

  Zahtjevne vježbe i dobra zafrkancija umjesto teretane: Ovi Šibenčani su dokaz da grupni treninzi nisu samo za žene

   

  Goran Nađ, Joško Krička i Stipe Klarić prijatelji su od srednje škole. Poslovi i život odveli su svakoga u svom smjeru, ali prije tri godine spojio ih je trening. I to onaj grupi, na kojem su ‘blaženi među ženama’. Njih trojica tek su dio muške ‘ekipe’ pod trenerskom palicom Dijane Urukalo, koji već treću godinu zaredom probijaju svoje granice izdržljivosti, ali i razbijaju stereotipe. Poput onoga da su grupni treninzi namijenjeni ženama, a teretane i utezi – muškarcima.

  Joško se kroz život bavio košarkom, Stipe je igrao odbojku, a Goran kroz smijeh govori kako ‘baš i nije bio u treninzima’.

  – Ja sam krenuo prvi. Zapravo, tada je u City Lifea kod Dije trenirao jedan dečko koji me nagovorio da probam i tako sam krenuo – priča nam Stipe koji je u srijedu navečer s Joškom i Goranom stigao na još jednu ‘dnevnu dozu jačanja i mentalnog opuštanja’, kako nazivaju svoje treninge.

  Poslovi i obitelj oduzimali su sve više vremena, pa su grupni sportovi poput basketa i nogometa sve manje dolazili u obzir.

  – Ako bi se i uspjeli skupiti, dolazili bi na baskete i male balune nepripremljeni i samo bi bili izloženi ozljedama. Kako svi imamo većinom statične poslove, a uz to je Stipe imao velikih problema s leđima kao i Nađ, ovdje smo se doslovno preporodili. Nakon Stipe krenuo sam i ja, i onda smo jedan dan sjedili na kavi i nagovorili i Gorana da krene s nama – govori Joško.

  45282687_1959409564363215_7788656529661493248_n
  Privatni album

  Trening umjesto kauča i daljinskog

  Dijana Urukalo bila je tada među pionirima hard body programa u Šibeniku, a dečkima su izvrsno sjeli i kasni termini.

  – Umjesto daljinskog i televizije otišli bi na trening. Zapravo smo samo imali želju ojačati tijelo i ubaciti u dnevni raspored neku fizičku aktivnost – veli Stipe.

  Goran se, s druge strane, tijekom radnog vremena dosta kreće, no ‘ubijalo’ ga je, kaže, ležanje kući. Umirući od smijeha, dodaje kako mu motiv za odlazak na trening nije bio fizička sprema nego da ‘može još više pojesti i popiti’.

  – Treninzi su mi odlično došli za izbacivanje stresa i općenito aktiviranje tijela – ističe.

  xform
  Privatni album

  Na treningu su svi isti

  Grupni treninzi i dalje su u našem društvu okarakterizirani kao ‘ženski’, što ovi Šibenčani odlučno negiraju.

  – Ispočetka smo možda mislili tako, ali zapravo nitko nikoga ne primjećuje i tu barijeru smo odmah probili. Odrađuješ trening za sebe, paziš na pokrete, slušaš Diju i ne doživljavaš baš druge. Pa i naše žene treniraju kod Dijane, a znalo je biti i samih muških na treningu, pogotovo usred zime – ponosni su.

  O stereotipu kako su grupni treninzi ‘za žene’, svjedoči i Urukalo.

  – Istina je, muškarci su i dalje skeptični glede grupnog treniranja. Misle da su namijenjeni samo ženama, a zapravo ne znaju kakvi su to treninzi. Prvi muškarci koji su došli bivši su sportaši, sad rekereativci, ali pomalo nam se pridružuju i oni koji se nisu bavili nikakvim sportom – govori.

  I ženama je, prisjeća se Dijana, bilo pomalo neugodno kad su se među njihove redove uvukli muškarci, ali brzo se sve pretvorilo u dobar tim.

  – ‘Šta one misle da mi njih stignemo gledat, a mi samo šta ne povratimo’, vikali su na satu kroz zafrkanciju. Sad su su se svi toliko naviknuli jedni na druge da nam je skroz postalo normalno, nema razlike u spolovima, a težina treninga je svima jednaka. Nema razlike između vježbi za dečke i za cure, i koliko god vježbe nekad zahtjevne bile, svi ih uspiju savladati, osim što bih trebala postaviti još kanta po dvorani kad nekome dođe zlo. To nam je glavna šala – smije se trenerica.

  xform2
  Privatni album

  ‘Ujutro poslovi, popodne taksi služba, navečer trening. Jedan dan mi, drugi dan one’, dobacuje Stipe odgovor na pitanje kako uspijevaju iskoordinirati sa suprugama odlaske na treninge.

  Tri godine kasnije ponuda sportova i programa za treniranje u Šibeniku ima u izobilju. No oni su, zajedno s još stotinu Šibenčanki, ostali vjerni Dijani koja također trenira i vaterpoliste VK Solaris.

  vk solaris mladi dijana urukalo
  Facebook

  – Krenuli smo kod nje koja je tada bila pionir u gradu i nije bilo puno trenera koji su u ponudi imali takve vrste treninga. Sada ih stvarno ima, dosta trenera koji rade s profesionalcima također vode grupne treninge, ali mi smo ostali tu i super nam je – govori Stipe.

  ‘Kukamo li? A bože moj, moramo’

  Protekle srijede na večernjem kružnom treningu ekipu su dočekale i izolir trake zalijepljene na pod u križ.

  – Šta je ovo Dijo, mogla si nam tako i ‘školicu’ napravit’ kredom, a ne lipit’ ovo po podu – nabacio joj je kroz šalu Nađ dok je Urukalo prezentirala etape treninga. Nasmijala se i Dijana, ali deset minuta kasnije više nije bilo smiješno.

  ‘Krv, znoj i suze’, rekli bi neki, a u slučaju treninga kod poznate strong first i tacfit trenerice, rijetke u Dalmaciji koja ima svjetske certifikate za SFG, Tacfit i Trx programe, to bi značilo ‘znoj, mišići i dobra atmosfera’.

  45235923_2365528490397630_1701259768833769472_n

  – Mogu reći da su mješoviti treninzi najzanimljiviji jer je kolektivno ruganje na satu i onda lakše podnose trening koji je sve samo ne lagan. A koliko je ova stalna postava muškaraca i žena na mojim treninzima napredovala? Dajte im čekić i malj u ruke pa ćete se uvjeriti – dobacuje Dijana.

  Dalmatinci ne bi bili Dalmatinci da ne kukaju, pa iznimka nisu ni naši sugovornici.

  – Kukamo li? A bože moj, moramo. Muški kukaju više od žena na treningu. Zapravo, govore ono šta žene misle – govore i crkavaju od smijeha. Jer dobre zafrkancije na treninzima ima u izobilju.

  Naposljetku, tradicija petkom navečer se ne propušta. Ponekad sa ženama s treninga, ponekad bez njih, ali nakon ‘litre’ znoja obavezan je kebab, pizza i pivo.

  grupni trening

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  Solaris favorit protiv POŠK-a na otvaranju prvenstva, bit...

  Solarisu i POŠK-u pripala je čast da otvore novu sezonu vaterpolskog Prvenstva Hrvatske. Utakmica u Crnici na rasporedu je u petak, s početkom u...

  FOTO Mališani gradskih vrtića izvode prigodne programe u...

  Mališani gradskih predškolskih ustanova na ulicama i trgovima izvode prigodne programe posvećene Danu grada Šibenika i blagdanu sv. Mihovila.

  Osigurano financiranje nove kanalizacije u Drnišu

  Grad Drniš je objavio da je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja donijelo odluku o financiranju projekta "Izgradnja dijela kanalizacijskog sustava Drniš – zapad 2"....

  Šibenka ostala bez važnog igrača, Milačić unatoč tome...

  Sezona nije ni počela, a Šibenka se već našla u problemima. Ostala je, naime, bez Nabe Echolsa, američkog playmakera koji je trebao biti važna...

  NAJNOVIJE

  Solaris favorit protiv POŠK-a na otvaranju prvenstva, bit će to sudar donedavnih suradnika

  Solarisu i POŠK-u pripala je čast da otvore novu sezonu vaterpolskog Prvenstva Hrvatske. Utakmica u Crnici na rasporedu je u petak, s početkom u...

  FOTO Mališani gradskih vrtića izvode prigodne programe u sklopu Dana grada Šibenika

  Mališani gradskih predškolskih ustanova na ulicama i trgovima izvode prigodne programe posvećene Danu grada Šibenika i blagdanu sv. Mihovila.

  Osigurano financiranje nove kanalizacije u Drnišu

  Grad Drniš je objavio da je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja donijelo odluku o financiranju projekta "Izgradnja dijela kanalizacijskog sustava Drniš – zapad 2"....

  Šibenka ostala bez važnog igrača, Milačić unatoč tome pozitivan

  Sezona nije ni počela, a Šibenka se već našla u problemima. Ostala je, naime, bez Nabe Echolsa, američkog playmakera koji je trebao biti važna...