Ugostitelji nezadovoljni PDV udarom: U većini šibenskih kafića stare cijene

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Većina šibenskih ugostitelja koje smo jutros obišli nisu podizali cijene u svojim kafićima u pokušaju da kompenziraju povećanje stope PDV-a sa 13 na 25 posto. Iako svi redom taj dio vladine porezne reforme ocjenjuju kao udar na ugostiteljstvo većina njih će pričekati neko vrijeme prije bilo kakvih izmjena u cjenicima.

Damir Žaja vlasnik ‘Bona’ jedan je od rijetkih koji se odlučio na poskupljenje od jedne kune.

damir-zaja1

– Naše podizanje cijena je komentar i odgovor na potez Ministarstva financija. Na novi namet koji nam je stavljen morali smo reagirati kako bi povećanjem cijena došli na razinu koju smo imali prije povećanja stope PDV-a. Država je točno izračunala koliko će koristi imati od tog povećanja PDV-a, a kako je ministar rekao ‘tko je imao do sada 100 kuna za biftek, nakon porezne reforme imat će 110 kuna’. Zbog toga i ne očekujem pad prometa, a i cijena kave se već deset godina nije mijenjala iako je u međuvremenu sve poskupljivalo, kazao je Žaja.

Zlatko Vukičević, vlasnik ‘Gira’ cijene u svom kafiću nije mijenjao.

zlatko-vukicevic

– Cijene su ostale iste, a vidjet ćemo pred sezonu kako će drugi reagirati pa ćemo u skladu s potrebama i zakonom poduzeti što budemo morali. Ovo je grozna mjera. Umjesto da nam se olakša samo se otežava svaki dan. Borit ćemo se dok budemo mogli, a kasnije što bude, kaže Vukičević.

Vjerojatno najiskreniji odgovor dobili smo od vlasnika kafića ‘Lasica’ Josipa Gojanovića.

josip-gojanovic2

– Nisam nikako reagirao, nisam povećao cijene i sve je ostalo kako je. Šta ću sad dizati cijene. To mi neće ni odmoći ni pomoći. Za sada neću dizati cijene, ali ako nam budu rasle cijene artikala u nabavi onda ću i ja podignuti cijenu. Uostalom, kad su nam skinili porez na 13 posto nisam ni ja smanjiva cijene i onda šta bi sad triba napraviti, priča nam Gojanović.

U ‘Castela’, ‘Fafarinci’ i ‘B059’ nismo zatekli vlasnike, ali su nam konobari potvrdili da nisu dizali cijene kao odgovor na povećanje stope PDV-a za ugostiteljstvo. Uobičajeno, u svim je šibenskim kafićima živo i gosti ne biraju kafić prema tome tko je poskupio, a tko nije. Kažu neki kako ih ta jedna kuna više sigurno neće odvratiti od ispijanja kave u omiljenom kafiću.

giro


Pratite nas i na društvenim mrežama: