Narodnim poslovicama do nagrada: Knjižnica slavi rođendan Jurja Šižgorića i poziva sve da sudjeluju u izazovu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Gradska knjižnica Juraj Šižgorić 13. rujna obilježava rođendan književnika po kojem je dobila ime, a tim povodom poziva svu djecu, učitelje i ostale građane da se odazovu zadatku pronalasku i pisanju zanimljive narodne poslovice, te tako sudjeluju na natječaju u čijem će finalu 13. rujna u 10 sati biti dodijeljene nagrade najboljima.

Poslovicu, zajedno s imenom, prezimenom, adresom i brojem telefona, treba dostaviti e-mailom na adresu zbilusic@knjiznica-sibenik.hr do 11. 9. ili ubacivanjem u sandučić koji će za tu prigodu biti postavljen na Dječjem odjelu Knjižnice.

– Poželjno bi bilo do poslovica doći istraživanjem a ne prepisivanjem s interneta. Ako ih uspijete pronaći više, onda na svakom papiru napišite po jednu – poručuju iz Gradske knjižnice Juraj Šižgorić.

Zašto baš narodne poslovice?

Juraj Šižgorić, prvo književno ime Šibenika, bio je vrlo obrazovan. U Padovi je završio crkveno i svjetovno pravo, potom se kao već poznat pjesnik, na latinskom jeziku, vratio u rodni Šibenik. Njegova knjiga Elegije i pjesme, objavljena u Veneciji  davne 1477. godine, prva je hrvatska tiskana pjesnička zbirka. Bio je zadivljen narodnom mudrošću, pjesmama i folklorom, prvi je sakupljao naše narodne poslovice i prevodio ih na latinski jezik. Nažalost, njegova zbirka poslovica netragom je nestala, no narodna mudrost živi i danas.

– Stoga tom velikom zaljubljeniku u svoj zavičaj i mudrost njegovih ljudi posvećujemo ovaj natječaj u nadi da ćemo i vas, dragi mladi prijatelji, ponukati da na trenutak zastanete i razmislite, u ovom užurbanom vremenu u kojemu živimo, o značenju i vrijednosti tih starih mudrih izreka – priopćili su iz Knjižnice.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.