Najavljeno deveto izdanje Supertoona u Šibeniku: Prvi put festival animacije seli na 35-metarski brod

Supertoon, deveti po redu Međunarodni festival animacije, bit će održan u Šibeniku od 22. do 26. srpnja u Šibeniku. Galerija svetog Krševana, Galerija Matija, Gradska knjižnica ‘Juraj Šižgorić’, otvoreno kino ‘Mala loža’ i ‘Gorica’ i brod festivala, sve su to lokacije na kojem će biti održane brojne radionice, filmske projekcije kao i natjecanja Planktoon, Studentoon, Grandtoon, Supercomm te Supertune.

Natjecateljski program festivala podijeljen je u pet kategorija, a to su Kratki animirani film, Kratki animirani filmovi za djecu, Animirani glazbeni video, Animirani reklame, Studentski kratki animirani filmovi. Međunarodni žiri dodijelit će autorima nagrade za filmove prikazane u navedenim natjecateljskim kategorijama.

– Odabrali smo 177 radova koji će biti prikazani u natjecateljskom dijelu festivala, a kategorijama smo nadjenuli i pamtljiva nova imena. Glavna konkurencija, ona kratkih animiranih filmova, odsad se zove Grandtoon i u njoj će biti prikazano 27 filmova. Ove godine imamo odlične filmove Hrvatskih autora kao što su Daniel Šuljić, Danijel Žeželj, Petra Zlonoga i Martina Meštrović jer su imali stvarno jake filmove – kazala je na današnjoj tiskovnoj konferenciji za medije Lana Brčić, voditeljica  Supertoon-a.

Ovog ljeta organizatori očekuju oko 80 gostiju autora iz 21 zemlje. U kategoriji Supertune bit će tako prikazano 54 spota, i to za pjesme svjetski poznatih izvođača kao što su The Beatles, De La Soul, Mitski, Run The Jewels, U2 i Beck i mnogi drugi.

Propagandni filmovi za Tinder, Disney, Ritz Carlton i Wimbledon, CNN, BBC, Concorde TV, TED-Ed i UN, festivale poput Kroka, Ottawe, BFI-ja i Zagreb Film Festivala, samo su neki od 37 kreativnih i edukativnih filmova koji će se natjecati na festivalu u SuperComm kategoriji.

Osim na kopnu, Supertoon bit će održan i na moru, odnosno, na brodu s filmskim projekcijama gdje će posjetitelje dočekati domaća hrana, pića, DJ setovi i još mnogo toga. Brod od 35 metara moći će primiti 150 ljudi, a sastojat će se od dvije palube – na donjoj palubi bit će kino, a gornja je rezervirana za odmor. Brod će ploviti prva tri dana te će kretati s rive, nasuprot muzeju, u 12, a vraćat će se u šest popodne.

Nadalje, od 9 do 12 sati u luci će brod biti vezan te će biti održani razgovori i predavanja, na brod će se moći pristupiti samo s festivalskom ulaznicom.

– Za vrijeme stajanja na otocima, za one goste koji nisu možda navikli na cjelodnevno boravljenje na brodu da malo i dotaknu tlo, a otočani će imati mogućnost da im kino doslovce uplovi u njihovo mjesto – otkrio je Slave Lukarov, organizator festivala.

Također, uz brod, novitet je taj  da je cijeli festival ‘plastic free’.

– Ovo je jedna krasna priča. Šibenik iz godine u godinu podiže ljestvicu po pitanju kulturno-edukativnog programa i ponude i mislim da smo se brendirali kao grad festivala. Naš ovogodišnji Supertoon je nikad bolji i nikad kvalitetniji. Nastavak je ovo jedne krasne suradnje’ zaključio je tako zamjenik šibenskog gradonačelnika Paško Rakić.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.