FOTO Na tečaju izrade šibenske kape Ante je blažen među ženama

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Tečaj izrade šibenske kape u Muzeju grada Šibenika koji se održava po treći put doživio je pravi ‘boom’ i privukao četrnaest polaznika, među kojima i jednog muškarca.

– Toliko je zainteresiranih da ćemo nakon što završi ovaj tečaj, za nekih mjesec dana organizirati još jednu radionicu. Radionice pod vodstvom Liposave Kuštović održat će se kroz osam termina, a  posebno nas veseli što se damama ove godine pridružio i jedan muškarac – kazala nam je Marija Krnčević Rak, kustosica Muzeja.

m

Ante, blažen među damama, na tečaj je došao jer mu je šibenska kapa i njezina izrada zanimljiva tema. I nije požalio.

– Na tečaju radimo sve, od izvlačenja niti do finalnog proizvoda, odnosno kape. Zadovoljan sam kako je prošao prvi sat, dobro je društvo i voditeljica tečaja, profesorica Kuštović, je od velike pomoći – kazao nam je Ante.

m2

m1

Profesorica Liposlava Kuštović, jedna od posljednjih ‘kaparica’ u Šibeniku, izradom kapa počela se baviti prije petnaest godina, a prvi satom je zadovoljna.

– Danas je prvi dan i među polaznicima imamo i onih kojima je ovo doslovno i prvi susret s iglom, ali napredujemo – kazala nam je Liposlava Kuštović.

kapa7

kapa6

Šibenska kapa je najpoznatija hrvatska inačica crvene kape, vrste narodnog pokrivala za glavu. Danas je obično narančaste boje s dva niza crnih vezenih ukrasa, obično zvanih bovuli, bouli, boule ili bule.

a a2


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.