Ako ste ikad popili kavu na Baldekinu, u sad već kultnom istoimenom kafiću Baldekin, nerijetko ste na stolu dobili kakav lik iscrtan u svojoj šalici. Bilo da je riječ o labudu, tulipanu, zmaju ili srcu, za vas ga je, s puno ljubavi, napravio šibenski konobar, svima omiljeni Boško ‘Bole’ Baltić.
– Nije mi problem za gosta napraviti lik jer znam da mu izmamim osmijeh na lice, što mi je najvažnije. Kava se pije, ali u ovom slučaju i gleda, i to me veseli. Koji će lik dobiti, ovisi o gostu… Ako je loše volje, napravim mu zmaja. Ako je tužniji, napravim mu srce – priča nam Boško s osmijehom na licu kojeg su vrlo brzo, zbog svoje neposrednosti, zavoljeli gosti kafića.
Pitamo Bolu kako je krenuo s ‘latte artom’, kako se službeno naziva to što on radi…
– Prošao sam osnovni tečaj pa sam se usavršavao za ostale forme i teže modele. Gledao sam klipove na YouTubeu te vježbao u kafiću. Riječ je o pokretima rukom i treba biti prilično precizan. Najbitnija je kvalitetna pjena od mlijeka, na optimalnoj temperaturi, s određenom gustoćom – govori nam konobar s 15-godišnjim stažem.
Dok nam Boško servira kavu s tulipanom, zanima nas koji mu je najdraži motiv.
– Zmaj – odgovara kao iz topa.
– Zmaj mi jednostavan, ali najljepše izgleda. Tako zamišljam i svoj život. Jednostavnost koja je funkcionalna – iskreno će Bole koji dodaje kako mu je najteže napraviti labuda. Naime, taj lik zahtijeva puno veću preciznost i kvalitetu u mlijeku.
U 15 godina koliko radi Bole se, veli, nagledao svega. Primjerice, jednom mu je jedan gost naručio veliki macchiato bez mlijeka, drugi cappuccino bez pjene, a jedna Talijanka tri deca limunade od čistog limunovog soka.
– Unatoč tim nekim prohtjevima, s osmijehom sam napravio sve što su od mene tražili. Ipak je to moj posao koji volim i u kojem se svakodnevno usavršavam – kaže nam Bole koji je sasvim slučajno uzeo tacnu preko ljeta da bi mu danas to postao užitak.
U poslu mu je najdraže, govori, druženje s ljudima. Jako puno gostiju u Baldekin dolazi upravo zbog Boška koji za svakoga ima rečenicu ili dvije. Nije mu problem nekad saslušati tuđe probleme, ali ni nasmijati se nekoj dogodovštini.
– Kažu da je konobar jedno od stresnijih zanimanja na svijetu. Jednostavno, nekad moraš biti psihijatar, nekad zabavljač… Sve je to u opisu posla, bez obzira kako se ja taj dan osjećao. Vjerujem da to ljudi osjete u meni i zato volim ovo što radim – napominje baldekinski konobar koji zna mnogo ljudi, a nerijetko je šank u Baldekina pun radi njegove osobnosti i zafrkancije.
I na kraju. Svi govore kako je kod Bole ‘hakinen’ najhladniji u gradu…