KOLUMNA ANTONIJE RADIĆ: Šačica jada

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Kako se ovih dana sve vrti oko nogometa, tako sam i ja odlučila posvetiti ovu kolumnu našim vatrenima. Utakmica Hrvatska protiv Češke samo je pokazatelj stanja, reda i nepostojećih pravila i  neadekvatnih zakona u ovoj državi! Prošli put, pisala sam, koliko je stanje u državi alarmantno, a sve to, potvrdila je «šačica jada» koja nas je dodatno osramotila.

Navijači ili nenavijači Hrvatske reprezentacije, ovaj put su pokazali svijetu koliko je država u kojoj živimo, zapravo «divlji zapad». Konji i pištolji uopće ne izostaju iz priče! Uvijek se svi skupa čudimo posljedicama, a što je sa uzrokom?! Problem se reže u korjenu! Čudimo se kao da cijela nacija nije svjesna da se sve raspada!  Meni uopće nije čudno što se tako nešto dogodilo, jer to i nije prvi put da se slične stvari događaju. Ovaj put samo izvan granica lijepe naše, pa smo kao posramljeni…..!

Zašto smo mislili da se na jednoj bitnoj utakmici za cijeli hrvatski narod, tako nešto neće zbiti? Odavno je Margaret Thatcher presudila pojedincima. Od nekad najdivljijih navijača Englezi su postali fini i civilizirani ljubitelji nogometa. Danas se nogomet gleda tik uz travu, uz sam teren!

Nekolicina huligana je završila u zatvorima po nekoliko godina, pa zašto nakon toga nitko nije bacio baklju na teren? Nema nereda na stadionu, zašto? Baš me zanima koliko bi tada bilo huligana u lijepoj našoj ili kako neki tvde plaćenika, da smo primijenili iste metode. Čujem razne teorije vezane uz sam događaj u Francuskoj. Neki tvrde da je to sve namješteno od strane crvenih. Aha! Opet crveni i plavi, pa i u nogometu. Ja i dalje ne kužim zašto? Kao, ne vole Hrvatsku!

Mene taj odgovor ne zadovoljava. Mi kad nemamo neprijatelje, onda se podijelimo u one koji vole Hrvatsku i one koji je ne vole. I šta znači uopće voljeti? Tko može nešto voljeli što je izuzetno loše. Negdje gdje se bojiš, gdje ne vrijede zakoni, gdje kriminalci predstavljaju elitu, gdje je razina nezaposlenosti prestrašna, gdje su potrebne mađioničarske vještine kako bi preživio…., zar to netko voli? Čemu čuđenje?? Ovaj put, samo smo pokazali pravo stanje države koju pred svijetom želimo bajno prezentirati. Odnosno, preko vrijednih i talentiranih momaka koji osvjetljavaju još ovaj komadić obraza koji nam je ostao, radimo vlastiti PR.

I to je u redu, nećeš po svome pljuvati, ali stvari su ovaj put izmaknule kontoli, pa je nastala panika. Procurilo je i izvan granica! Isto tako smatram da čin pojedinaca ne treba posramiti nas male ljude već najviše državno rukovodstvo ove zemlje!!

Jel dosta više iživljavanja? To je samo posljedica cirkusne nam države. Situacija koja se dogodila sve nas je razočarala i povrijedila. Svi smo se nakon toga osjećali malo jadno. Bez obzira što nismo izgubili utakmicu, nismo se veselili. Euforija je splasnula. Jel vi vidite do kuda smo mi svi skupa dovedeni?

Kazna HNS-u u usporedbi sa posljedicama koje «obični» ljudi svakodnevno doživljavaju je zanemariva. Žalosno je to, da se sve skupa moralo prelomiti na leđima nedužnih vatrenih, ali to tako obično ide. Dečki su stvarno bili sjajni u svakom pogledu, a Srnine suze ne znam koga su ostavile ravnodušnim.

Možda ipak samo nekoliko pijanih luzera koji vjerojatno nisu niti svjesni koju su nam štetu nanijeli! Bilo kakvo nogometno prvenstvo u kojem sudjeluje Hrvatska reprezentacija znači više nego bilo koj drugi događaj u državi. Tada smo svi kao jedno! Živimo za taj nogomet, planove i vrijeme krojimo prema rasporedu utakmica koje će se igrati. Nisam ljubiteljica nogometa, ali kad igra «repka» uvijek sam spremna za navijanje i podršku, koji put i suze poteku.

Želim reći da mi je žao što su nam i taj jedan dan koji se ne događa tako često, uspjeli pokvariti! Ta šačica jadnih zgubidana baš kad smo bili važni i vodili 2:0, oni nas svojim bešćutnim činom vrate u surovu realnost! Mogu ja pisati, možemo mi komentirati javno ili incognito, stvari su takve kakve jesu. Vrijeme se vrtoglavo mijenja i čovjek mora preuzeti osobine kameleona kako bi preživio… Što se brže prilagođavate veća je šansa da opstanete…. I onda me pitaju od kuda mi inspiracija…..da od kuda!!!


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.