JOSIPA RIMAC OPET U IGRI: Hoće li biti nova ministrica branitelja?

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

– Ne, nisam kandidat za novog ministra branitelja. To su spekulacije, obični sam pješak – rekao je jučer HDZ-ov saborski zastupnik Željko Glasnović koji je preksinoć viđen u Banskim dvorima. Ubrzo su uslijedile spekulacije da je bio na razgovoru kod premijera Tihomira Oreškovića kako bi naslijedio Miju Crnoju.

– Nisam ni s kim razgovarao, a Oreškovića još osobno nisam upoznao, iako smo obojica iz Kanade. Ja se bavim vojnom poviješću, upravo pišem memoare – rekao je Glasnović, jedan od branitelja koji je ovih dana stao u obranu Mije Crnoje. S njim ga, uz stranku, povezuje i angažman u Nogometnom klubu Dubrava, koji pak okuplja još neke branitelje koji podržavaju Crnoju.

Najčešće se u Crnojinu društvu ovih dana u Saboru moglo vidjeti upravo Glasnovića i Josipa Vidovića, tajnika HDZ-ova Odbora za branitelje. Vidovića i Crnoju još povezuje i tvrtka Energija Benkovac, koja je neaktivna.

Produljenje roka

Vidović je, inače, što se tiče poduzetništva, aktivniji od Crnoje i bio je povezan sa šest tvrtki. Njega se prije Crnoje spominjalo u kuloarima kao kandidata za ministra, ali kad se pojavila informacija da je jedna od tvrtki s kojima je povezan imala porezni dug od 4,5 milijuna kuna, ta je glasina utihnula, a ministrom je imenovan Crnoja.

Vidović je, naime, u tvrtki Put kroz svijet bio prokurist od 2005. do 2015. godine, a u prosincu 2014. predao je zahtjev za pokretanje predstečajnog postupka u kojem je naveo “kako njegove obveze na dan podnošenja prijedloga iznose ukupno pet milijuna kuna, te da ima jednog zaposlenog radnika”. No iako su ga pozvali da dostavi svu potrebnu dokumentaciju, tvrtka to nija učinila “niti je od Nagodbenog vijeća zatražila produženje roka za dostavu iste”.

Počasno mjesto

Stoga je Nagodbeno vijeće odbacilo prijedlog za otvaranje predstečajne nagodbe i lani pokrenulo stečaj. Ali to Vidovića nije zaustavilo u daljnjim poslovnim pothvatima pa se skupa s Glasnovićem i Crnojom okrenuo sportu.

U NK Dubrava društvo iz HDZ-a obnaša visoke funkcije: Vidović je dopredsjednik, Crnoja je predsjednik Nadzornog odbora, a Glasnović je član Suda časti.

– To je neko počasno mjesto. Nogomet me ne zanima, nisam bio ni na jednom njihovu sastanku – rekao nam je Glasnović. S njima u društvu su i Roko Ivanović, zagrebački zlatar koji je predsjednik Izvršnog odbora kluba, te Ante Tandara, šef zagrebačke Hvidre koji je ovih dana u ime te udruge podržao Crnoju, a inače je dopredsjednik Izvršnog odbora kluba.

Zanimljivo je da se samo dan pošto je Crnoja smijenjen u HDZ-ovim kuloarima počelo nagađati o novom kandidatu za funkciju ministra branitelja. Uz Glasnovića, koji potječe iz Crnojina kruga, te u medijima spominjane zapovjednike Tigrova Jozu Miličevića i Božu Kožula, počelo se nagađati da šanse za ministarsku fotelju imaju i Stjepan Adanić, bivši državni tajnik u Ministarstvu branitelja, te Goran Dodig, poznati splitski psihijatar i predsjednik Hrvatske demokršaćnske stranke koja je članica Domoljubne koalicije.

Dodig je, među ostalim, bio ravnatelj KBC-a Split i predavač na brojnim fakultetima, dragovoljac je Domovinskog rata, a ima i čin brigadira. Neki u HDZ-u smatraju da bi on bio najbolji kandidat za čelnog čovjeka Ministarstva branitelja, a ističu da je HDS i najnezahtjevniji koalicijski partner HDZ-a.

Bilo bi više žena

Dodig, kažu upućeni, nije od HDZ-a tražio nikakve posebne uvjete niti značajnije mjesto kao što su tražili ostali partneri iz Domoljubne koalicije.

Zanimljivo je, ako je suditi po stranačkim pričama, da se u igru vratila i bivša kninska gradonačelnica Josipa Rimac.

Naime, i njeno se ime jučer počelo spominjati u kombinacijama. Sada kad je USKOK obustavio istragu protiv nje i njenog supruga, koje je sumnjičio za poticanje na zloporabu položaja i ovlasti prilikom stjecanja stambenog prostora, neki članovi HDZ-a kažu kako ih ne bi iznenadilo da i ona na kraju uđe u Vladu.

– Ona bi zasigurno bila prihvatljiva braniteljskoj populaciji, a njenim bi se imenovanjem povećao broj žena u Vladi – rekao je jedan HDZ-ovac.

Ranije se spominjalo i ime HDZ-ova Zvonka Milasa, ali on, navodno, nije zaineteresiran za tu funkciju.

Izvor: Jutarnji.hr


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.