Uz pomoć UNESCO-a

U Šibenik stiže japanski uređaj za rano upozoravanje na potres

Pratite nas i na društvenim mrežama:

U Šibeniku će, vjerojatno u katedrali sv. Jakova, biti instaliran uređaja ‘EQguard’ koji služi ranom javljanju i upozoravanju na potres, a dio je donacije UNESCO-a uz potporu japanskog Veleposlanstva u Hrvatskoj.

Temeljem dugogodišnje suradnje s Republikom Hrvatskom u očuvanju i zaštiti kulturne baštine, UNESCO je preko Hrvatskog povjerenstva za UNESCO i Ministarstva kulture i medija, a uz potporu japanskog Veleposlanstva u Republici Hrvatskoj, organizirao donaciju seizmičke opreme za potresom pogođena područja i područja veće seizmičke aktivnosti

Donirano je sedam uređaja ‘Eqguard’ koji služe ranom javljanju i upozoravanju na potres, od strane privatne japanske tvrtke Challenge Co., Ltd.

Uređaj je napravljen na poticaj Japanske meteorološke agencije da se izradi sustav za alarmiranje u slučaju katastrofa, a detektira prvi potresni val nekoliko sekundi prije nego ga ljudi mogu osjetiti, epicentar potresa i njegovu jačinu. Dodatno, uređaj zvučnim signalom upozorava ljude o nadolazećem potresu, daje mogućnost brže evakuacije te na taj način može umanjiti posljedice potresa.

Četiri donirana uređaja su instalirana u Zagrebu i to na lokacijama: Klinika za dječje bolesti Zagreb, Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice, Zagrebačka katedrala i Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Remetama. Preostala tri uređaja biti će naknadno instalirana u Šibeniku, Splitu i Dubrovniku na objektima kulturne baštine.

U pripremnim sastancima za preuzimanje donacije, provjeri tehničkih preduvjeta kao i samom postavljanju uređaja, uz koordinaciju Ministarstva kulture i medija sudjelovali su i ostali resorni stručnjaci iz Ravnateljstva civilne zaštite, Seizmološke službe, Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.