Na današnji dan

Talijanski fašisti na Šubićevcu strijeljali šest šibenskih mladića

Na Šubićevcu su na današnji dan 1941. talijanski fašisti strijeljali šestoricu omladinaca: Matu Bujasa (21), Blaža Višića (20), Antu Belamarića (27), Dragu Junakovića (22), Duška Vrljevića (18) i Ivicu Lasića (19).

Talijanski fašisti su 11. listopada 1941. uhapsili 27 Šibenčana. Poslije dva dana batinanja jedanaest uhapšenika je pušteno na slobodu, deset odvedeno u internaciju, dok su ostala šestorica osuđena na smrt strijeljanjem.

U izvještaju kojega Francesco Centanze fašistički javni tužilac pri Vanrednom sudu za Dalmaciju 20. listopada šalje guverneru Bastianiniu izvještavajući ga o suđenjima koja su održana u Šibeniku i Splitu, među ostalim piše:

‘Osuđenici, koji su za pretresa imali pasivno držanje, pretvarajući se kao da ne znaju talijanski jezik i tvrdeći da nikada nisu pripadali komunističkoj partiji niti da su kada slijedili tu nauku, te da se među sobom ne poznaju, saslušali su čitanje presude s očitim i razmetljivim cinizmom. Prilikom prijevoza na mjesto izvršenja smrtne kazne započeše da pjevaju Internacionalu, ali su ušutkani energičnom i brzom intervencijom karabinjera koji su bili u pratnji. Jedan od šibenski osuđenika, silazeći iz kamiona, kad je opazio sekretara mjesnog borbenog Fašia, upravio mu je riječi: ‘danas meni, sutra tebi’. Pred vodom za strijeljanje, oni koji su imali slobodne ruke izmijeniše komunistički pozdrav pružajući ruku stisnutom šakom i svi su klicali, sve dok ih plotuni nisu oborili.’

Prvo brojnije strijeljanje domoljuba u Šibeniku i njihovo herojsko držanje na stratištu snažno su odjeknuli ne samo u gradu, već i izvan njega. Smrt šibenskih omladinaca potaknula je mnoge, naročito omladinu, na veću aktivnost, dovela u redove NOP-a nove borce. Simpatije naroda prema borcima za slobodu rasle su snagom, kojom je rasla njihova mržnja prema fašističkom okupatoru.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.