Žele novi Kolektivni ugovor

Sindikat Zelenog grada nezadovoljan tijekom pregovora najavljuje akcije

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Sindikalna podružnica Samostalnog sindikata komunalnih i srodnih djelatnosti Hrvatske (SSKH) Zelenog grada i Teritorijalni Ured SSSH Zadar u postupku su pregovori radi sklapanja novog Kolektivnog ugovora između Sindikalne podružnice SSKH Zeleni Grad Šibenik i poslodavca. Tim povodom medijima su uputili priopćenje u kojem navode svoje zahtjeve te napominju da će, ukoliko direktor Novica Ljubičić i nadalje bude odbijao prihvatiti njihove zahtjeve, organizirati i provesti sindikalne akcije u skladu sa zakonom.

– U svezi naših sindikalnih zahtjeva, apostrofiramo da smo u kolektivnim pregovorima zatražili poboljšanje materijalnih prava radnika ove značajne gradske tvrtke i ti naši zahtjevi su objektivni, realni i pravični. U više navrata zatražili smo od direktora da nam dostavi financijsko izvješće, analizu poslovanja, kao i trenutnu financijsku situaciju, što bi nam u skladu sa zakonom morao dostaviti, no međutim direktor Novica Ljubičić nam do danas nije dostavio zatraženo financijsko izvješće – pišu sindikalisti Marijo Bakula i Vedran Uranija.

Dalje navode da direktor tvrtke za sada odbija prihvatiti pretežiti dio sindikalnih zahtjeva, a, između ostaloga, tražili su da radnici Zelenog grada imaju pravo na naknadu za bolovanje na teret poslodavca do 42 dana u iznosu od 90 posto osnovice, budući da su radnici često izloženi lošim vremenskim uvjetima na poslu, a zbog toga su podložni i raznim bolestima i profesionalnim oboljenjima.

– Tražili smo povećanje iznosa otpremnine na 6 prosječnih brutto plaća u zadnjem kvartalnom razdoblju prije radnikova odlaska u mirovinu, isplatu naknade troškova prijevoza na posao i s posla u visini stvarnih troškova prijevoza javnim prometom, prema cijeni mjesečne, odnosno pojedinačne vozne karte, kako je propisano Zakonom o radu RH te inzistirali na isplati naknade s osnova tzv. ‘toplog obroka’ i na povećanju iznosa jubilarnih nagrada, s tim da budu u skladu sa visinama jubilarnih nagrada osnivača Društva Grada Šibenika i pojedinih gradskih poduzeća, i to u trostrukom iznosu od prosječne brutto plaće obračunate u zadnjih 12 mjeseci, s tim da se daje i za navršenih 45 godina radnog staža – navode iz Sindikata.

U okviru pregovora s poslodavcem Sindikat traži i povećanje broja dana plaćenog dopusta za slučaj smrti supružnika, roditelja, djeteta i unuka, na 5 radnih dana, a posebno inzistiraju na isplati božićnice u iznosu ne manjem od 2.000 kuna i 600 kuna u bonovima, kao i na isplati novčanih nagrada za radne rezultate, koje se mogu isplaćivati do 5.000 kuna, s tim da bi se morali ustanoviti objektivni kriteriji, parametri, osnove i mjerila koji bi se ugradili u KU, a koji bi bili osnova za isplatu.

– Tražili smo i da se poboljšaju uvjeti za rad Sindikata, da bi predstavnici Sindikalne podružnice mogli bez smetnji obavljati svoju sindikalnu zadaću. Što se tiče zaštite zdravlja radnika, tražili smo da se primjeni Zakon o zaštiti na radu i da zaštita zdravlja radnika bude prioritet, da bi se svim radnicima bez razlike omogućilo pod istim uvjetima da odu na sistematski pregled, liječenje, da koriste zaštitnu opremu, obuću i drugo. Direktor daje prioritet izradi novog Pravilnika o radu, koji je jednostrani akt koji donosi poslodavac, a mi inzistiramo na sklapanju novog Kolektivnog ugovora, koji je dvostrani pravni akt i kojim se na daleko kvalitetniji način reguliraju sva značajna pitanja za radnike, nego Pravilnikom. O svemu tome željeli smo izvijestiti širu javnost, te ukoliko direktor Novica Ljubičić i nadalje bude odbijao prihvatiti naše opravdane zahtjeve, pridržavamo pravo organizirati i provesti sindikalne akcije u skladu sa zakonom – zaključuju Uranija i Bakula.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.