Već četvrtu godinu za redom predstavljen je prestižni međunarodni gastronomski vodič Gault&Millau Croatia, a to su prilikom, u zagrebačkom hotelu Esplanade u ponedjeljak, 1. lipnja, dodijeljeni Trofeji najboljim chefovima, slastičarima i restoranima u Hrvatskoj, a ovogodišnjim priznanjima mogu se pohvaliti šibenski Pelegrini i konoba Marenda 2.
Naime, Trofej u kategoriji najboljih restorana pripao je chefu Rudolfu Štefanu, vlasniku šibenskog Pelegrinija, a konobi Marenda 2 i njezinoj šefici Ankici Milković Trofej za nabolji POP lokal.
Trofej za Chefa godine prema izboru gastronomskog vodiča Gault&Millau Croatia osvojio je Fabricio Vežnaver iz restorana Pergola iz Zambratije, kraj Savudrije, a važno je napomenuti da je Trofej za zasluge dodijeljen grupi kuhara udruženih u inicijativu ‘Chef kuha doma’ koji su samoorganizirano hranili stanovnike Banovine nakon razornog potresa krajem prošle godine.
– Svjesni smo da je ovo razdoblje prepuno izazova za ugostitelje i chefove, koji su možda najviše stradali zbog lockdowna. Gault&Millau ih želi poticati da se i dalje bore i da zajedno s malim proizvođačima hrane i vina ostanu posvećeni namirnicama i jelima svoga kraja. Veseli nas da su tu namjeru prepoznali i naši stalni partneri, a uz HTZ koji nas od početka podržava, pridružili su nam se i neki novi. I jednima i drugima želimo zahvaliti, jer su u ovim teškim vremenima pokazali da vjeruju u snagu i kvalitetu hrvatske gastronomije – istaknula je Ingrid Badurina Danielsson, direktorica hrvatskog Gault&Millaua.
Unatoč višemjesečnom lockdownu, hrvatski Gault&Millau Croatia jedini je gastronomski vodič objavljen uoči turističke sezone. Snažan je to poticaj promociji restoranske scene na domaćem i inozemnom tržištu, jer u gotovo 60 godina postojanja ovaj se vodič etablirao u 25 zemalja, a kuharske kapice (toke) otisnute na žutoj naljepnici turistima jamče provjerenu kvalitetu.
-Sjajna atmosfera i ponovno okupljanje hrvatske gastronomske zajednice nakon dužeg vremena odličan su uvod u novu turističku sezonu. Gault&Millau gastronomski vodič globalno je dostupan i na webu i putem besplatne mobilne aplikacije na kojoj možete naći ocjene i detaljne opise svih restorana uvrštenih u Gault&Millau Croatia 2021 – poručuju.