Ljekovitost žižule je neupitna

Prvim žižulama cijena pada, no i dalje je relativno visoka

Sezona je žižula, pa ih se i na šibenskoj pijaci može naći. Ipak, za kilogram ćete izdvojiti nemalih 40 kuna. To je za deset kuna manja cijena od prije desetak dana, kada su se prve žižule pojavile na pijaci.

Inače, ljekovitost žižule neupitna je. Plod se preporučuje zbog visokog sadržaja korisnih sastojaka i vitamina C, za sniženje krvnog tlaka i za liječenje želučanih i crijevnih tegoba.

Na otocima, žižula se koristi za liječenje upalnih stanja, visokog krvnog tlaka, želučano-crijevnih tegoba, svraba kože te za pripremu kolača, marmelade, slatkog, likera i slično.

Arapska i kineska medicina listove žižule rabe u liječenju gubitka kose, za snižavanje visoke temperature te za liječenje groznice. Suhe plodove koristi za ublažavanje bolova, u liječenju karcinoma, tegoba s dišnim sustavom, za umirenje, protiv depresije, neuroze, nesanice, za tegobe želuca i probave, za otvaranje apetita, protiv proljeva, tegobe kože i rana, bolesti jetre, metabolizma, i za čišćenje krvi, kod kroničnog umora i anemije.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.