Sutra u 20 sati

Premijera predstave ‘Amfitrion’ u šibenskom kazalištu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Predstava ‘Amfitron’ u produkciji HNK Šibenik i KMD-a Dubrovnik svoju će premijeru, u režiji Helene Petković i adaptaciji Ivane Vuković imati u srijedu, 28. travnja u 20 sati na šibenskim kazališnim daskama. Predstava će u šibenskom kazalištu imati i dvije reprize, u četvrtak 29. travnja i u petak, 30. travnja u 20 sati.

Ovaj mitološki komad tematizira sudbinu istoimenog lika iz grčke mitologije, Kreontovog suvremenika i sugrađanina, te Heraklovog očuha. Radnja se odvija nakon što se Amfitrion vraća iz rata u kojem je išao osvetiti Alkmeninu braću, što je bio Alkmenin uvjet za brak s njim. U toj osveti pomagao mu je i sam Zeus odnosno Jupiter. Međutim, dok je Amfitrion u osvetničkom pohodu, Jupiter je u ljubavnom pohodu na Alkmenu, prerušen u lik Amfitriona.

– Premijera predstave održala se prije deset dana u Dubrovniku, koja je prošla jako uspješno. Spletom okolnosti premijeru u Šibeniku smo morali terminski pomaknuti i veoma mi je drago da smo ovaj projekt uspjeli dovršiti do kraja. Ovo je posljednja premijera u našem kazalištu, a po prvi put imamo suradnju sa Dubrovčanima. S obzirom na okolnosti u kojima se radilo na kraju se zahvaljujem kolegama na svim mogućim naporima da ovaj projekt iznesemo do kraja  – kazao je na početku konferencije za medije ravnatelj šibenskog kazališta Jakov Bilić.

Redateljica Helena Petković je zahvalila na gostoprimstvu i kazala da je ovo njezina prva suradnja sa šibenskim kazalištem.

– Uživali smo i jako smo lijepo surađivali u ovom procesu. Mlada ekipa se okupila u autorskom timu. Ivana Vuković, dramaturginja je preuredila Molierovu komediju, zadržali smo strukturu, ali smo osuvremenili rukopis, sam tekst, dodali smo niz referenci na suvremeni svijet. Potencirali smo komične elemente i doveli do jedne groteske ili farse. Čini mi se, da u ovim vremenima nam je svima potrebna komedija i da nam odlazak u kazalište svima treba poslužiti kao jedan ‘bijeg’ od svega što nas okružuje – kazala je Petković.

Petković i Vuković zadržale su osnovnu premisu radnje, strukturu zabune i egzistencijalne dileme, ali korištenjem suvremenog jezika i konteksta, ‘Amfitrion’ će zaživjeti u suvremenom svijetu i kazalištu čime će se komičnost i aktualnost samo potencirati.

– Osuvremenili smo ovaj komad na razini jezika, izašli smo iz stiha i  dodali smo suvremene reference. Ovo je jedan postmodernistički pakao od predstave, ali mislim da to pridonosi duhovitosti i dinamici predstave. Pozivamo sve zainteresirane da se dođu malo nasmijati – zaključila je Vuković.

Podsjetimo, ulaznice možete kupiti na www.mojekarte.hr i na blagajni kazališta od 10 do 12 sati, te na sam dan programa jedan sat prije početka predstave.


Pratite nas i na društvenim mrežama: