Sanacija na 'špirunu'

Počela obnova pet stoljeća starog dijela tvrđave sv. Mihovila

mihovil sperun
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Početkom tjedna počeli su radovi sanacije na ‘špirunu’ – utvrđenom položaju na Tvrđavi sv. Mihovila, neposredno uz dvostruki bedem.

Radove vrijedne nešto više od 488 tisuća kuna izvodi splitska tvrtka Neir, a financira ih Tvrđava kulture Šibenik te Ministarstvo kulture i medija RH koje je iz svog Programa zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara Tvrđavi kulture dodijelilo 180 tisuća kuna.
U fortifikacijskoj arhitekturi, špirun (od tal. sperone – izbočenje, kljun) često označava  manji obrambeni položaj koji strši van dužeg pravca bedema.

Onaj na Tvrđavi sv. Mihovila posebno je značajan – radi se o najranijoj strukturi tvrđave koja je pouzdano korištena za vatreno oružje, što dokazuju karakteristični dvostruki otvori za ručne topove.

Špirun je izgrađen u posljednjim desetljećima 15. stoljeća kako bi branio sjeverni zid dvostrukog bedema, tada posljednju liniju obrane Šibenika. Tu dataciju okvirno potvrđuju i pokretni arheološki nalazi pronađeni u tri istraživačke kampanje provedene od kraja 2017. do kraja 2019. godine.

– Arheološka istraživanja objedinjena su s arhivskim i povijesnim u javno dostupnom izvornom znanstvenom članku, a paralelno je izrađen projekt sanacije budući da se zidovi nalaze u statički iznimno nezahvalnom stanju. Naš pristup špirunu je školski primjer ispravnog postupanja prema fortifikacijskoj strukturi – istraživanje, javna objava rezultata, rekonstrukcijski zahvat. Trenutno razmišljamo o načinu na koji bi i ovaj dio tvrđave učinili dostupnim za posjetitelje – rekao je Josip Pavić iz Odjela za istraživanje i interpretaciju baštine Tvrđave kulture.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.