Jjedna od vodećih škola u Hrvatskoj

Na današnji dan 1909. godine uspostavljena je Gimnazija Antuna Vrančića

FOTO: Arhiva
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Na današnji dan, 10. kolovoza 1909. godine, uspostavljena je Niža realka u Šibeniku, koja je danas poznata kao Gimnazija Antuna Vrančića. Šibenska gimnazija iznikla je iz prve javne srednje škole u Šibeniku ,odnosno, male gimnazije, koja je otvorena 1806 tijekom francuske vladavine u Dalmaciji. Djelovala je 13 godina, a punih 50 godina Šibenik je čekao da ponovno dobije srednju školu.

Škola otvorena 1864. godine nije zadovoljila uvjete kao niti Građanska škola koja je tvorena 1875. godine, nakon interpolacija u Bečkom parlamentu, 10. kolovoza 1909. napokon je uspostavljena Niža realka koja je promaknuta u reformiranu realku, tada najmoderniji tip srednje škole.

Svečanost otvaranja škole održana je 24. listopada, a u prva dva razreda bilo je 77 učenika. Prvi direktor škole bio je Šibenčanin profesor Marko Ježina koji je bio ravnatelj punih 12 godina. Nakon Drugog svjetskog rata, šibenska gimnazija bila je jedna od vodećih škola u Hrvatskoj.

Također, u njezinoj povijesti značajne uloge, uz Marka Ježinu, imali su i po stažu najduži ravnatelj profesor Ivo Livaković (30 godina) te profesor Vlatko Sabioni koji je bio prvi ravnatelj ponovno formirane Gimnazije i to 11 godina i to od 1991. do 2002. godine


Pratite nas i na društvenim mrežama: