Pogledajte što rade ruke malih majstora

Kako su djeca iz ‘Šibenske masline’ upoznala brojne zanate i sama izradila ukrase i čestitke

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Kako izgleda primjena starih zanatskih vještina u rukama najmlađih, pa još u ovo blagdansko doba Božića, svjedoče uradci djece iz Dječjeg vrtića Šibenska maslina. Na izložbi otvorenoj u Gradskoj knjižnici u Šibeniku, ovog puta bez gostiju zbog epidemioloških mjera, djeca i odgojitelji iz vrtića Vidici, Kućica, Pčelica, Veseljko, Radost i Jutro, predstavili su blagdanske ukrase i čestitke inspirirane zanatima.

– Sve je počelo u rujnu kad smo u Kurikul ustanove uvrstili stare zanate. Tako su, usprkos koroni i izolacijama, polaznici odgojitelji odradili brojne aktivnosti povezane sa zanatima koje su odabrali. Pčelari, urari, postolari, stolari, tkalje i vezilje, švelje ili šalturice… samo je dio zanata koje su odabrali i pritom napravili opsežan plan aktivnosti. Uključujući i one kreativne tijekom kojih su učili kako nešto napraviti od drveta, tkanine, kako popraviti ili napraviti cipele, kako popraviti sat, kako napraviti med, balote i frenje – nabraja Maja Gulin, ravnateljica DV Šibenska maslina.

Djeca su, uz pomoć odgojitelja, povezala Božić i tradicionalne zanate, uz želju da svi vide kako su ove godine, kao pravi mali zanatlije izradili blagdanske ukrase i čestitke na posve drugačiji način.

– Nisu odustali od dobre tradicije predstavljanja vlastite kreativnosti javnosti u prosincu. Pa ih evo i ove godine u Gradskoj knjižnici. Naravno, pohvale ‘pljušte’ sa svih strana i to iz dva razloga; za maštovitost u kreativnom radu ali i za povratak zanatima. I tko zna, možda upravo ove aktivnosti potaknu mališane iz  Šibenske masline za odabiŕ nekog budućeg zanimanja – zaključuje Maja Gulin.


Pratite nas i na društvenim mrežama: