Autor Marinko Miše

Izložba ‘Glazba mora’ na repertoaru u četvrtak u Azimutu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Otvorenje izložbe slika ‘Glazba mora’ bit će održano u Azimutu u četvrtak, 25. studenog s početkom u 20 sati. Autor je Marinko Miše.

Marinko Miše (Šibenik 3. 4. 1957.), šibenski glazbenik, pjesnik, skladatelj i slikar, autor prvog šibenskog konceptualnog albuma ambijentalne glazbe New age on the sea i glazbeno – slikarskog projekta Glazba mora.

Marinko Miše glazbom se počeo baviti 1968. godine. Sam je naučio svirati gitaru i već 1970. godine kao trinaestogodišnjak sa svojim prvim bendomOrion (Marinko Miše, gitara i vokal Tomislav Miše, bas i Zoran Piskavica,bubanj) nastupio je na prvoj šibenskoj šibenskoj gitarijadi. U konkurenciji sedam bendova Orion je osvojio treće mjesto. Na toj gitarijadi bend Orion izveo je i pjesmu Ti za koju je Marinko Miše napisao glazbu i stihove.

Također, 1972. godine Marinko Miše i Nebojša Stamenković Šiljo pozvani su u benda Pauci u kojem su zamijenili pjevača Davora Barbarića koji je odselio u Split i gitaristu Sašu Andrića koji je otišao na studij u Zagreb. S Paucima Miše je prvi puta nastupio 1. listopada 1972. godine u dvorani Doma JNA. S Paucima je u Domu JNA svirao na plesovima svakog vikenda do Nove godine, a nakon toga u Kutiću sve do ljeta kada su se Pauci prvi puta razišli. Većina članova benda otišla je na studij u Zagreb, a u Šibeniku su ostali samo Marinko Miše i Nebojša Stamenković Šiljo.

Marinka tada pozivaju Tomy Martin i Žaljko Baljkas da im se kao pjevač
priključi u novom bendu, hard rock grupe Stop. Martinu (bubnjevi), Baljkasu (gitara) i Mišeu (vokal) pridružuje se Bore Babačić (bas) i tako nastaje bend Stop koji pobjeđuje na trećoj šibenskoj gitarijadi 1973. godine. Bend redovno svira u Domu JNA i Kutiću, a 1974. godine nastupa kao predgrupa tada jednoj od najboljih i najpopularnijih jugoslavenskih rock formacija, čuvenoj YU grupi.

Krajem 1974. godine grupu Stop napušta Bore Babačić i ona nastavlja djelovati kao trio. Stop je uspješno prebrodio gubitak Babačić. S Mišeom kao pjevačem i basistom osvaja prvo mjesto na dalmatinskoj gitarijadi u Splitu.

Samostalnu konceptualnu autorsku izložbu Glazba mora na kojoj je vizualno i akustički spojio svoje slikarstvo iambijentalnu glazbu u integralni umjetnički koncept održao je u Muzeju Cate Dujšin u Trogiru.

Nakon rata Marinko Miše u sklopu Međunarodnog dječjeg festivala nastupa s bendom Mali vrag i prijatelji, a 2006. godine vraća se u ponovno okupljeni bend Pauci. Poticaj za okupljanje Pauka bio je projekt Siniše Škarice Kad je rock bio mlad i koncert starih šibenskih bedova upriličen tom prigodom.

Ponovno okupljeni Pauci serijom koncerata u Šibeniku, Varaždinu, Splitu, Zagrebu i drugim gradovima stječu status jednog od najboljih hrvatskih hard rock cover bandova.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.