Više

    Zlarin bez plastike, periska, maketa tvrđave

    Iz Tvrđave kulture pozivaju: U Kantuniću eko-radionice, a na Baroneu kiparska

     

    Tvrđava kulture Šibenik najavljuje tjedan poslijepodnevnih druženja u Kantuniću, a već je poznato tko u petak i subotu gostuje u toj maloj oazi dječjeg smijeha i zabave. Ovotjedni programi nose ekološki predznak: u petak, 21. studenog, eko-aktivistica Ivana Kordić djecu će upoznati s otokom bez plastike, a već sljedećeg dana na istom mjestu jutarnje predavanje o važnosti plemenite periske, ugrožene jadranske vrste, održat će Bosiljka Mustać i Bruna Petani. Prijave za sudjelovanje nisu potrebne, no kapacitet je ograničen, stoga dođite na vrijeme.

    Otok bez plastike

    Da je ekologija važna tema u Kantuniću mali znalci su već odavno shvatili tijekom radionice ‘Eko-čuvari tvrđava’, a u petak od 17.30 sati utvrdit će zbog čega je i očuvanje naših otoka, mora i prirode iznimno važno. Jedna od pokretača inicijative Za Zlarin bez plastike, Ivana Kordić, dodatno će proširiti znanje djece kroz zanimljivu ekološku radionicu o prvom hrvatskom otoku koji je u potpunosti rekao ‘ne’ jednokratnoj plastici. Dok djeca upijaju nova znanja, njihova pratnja može provjeriti promotivne akcije koje su pripremili naši partneri, ugostitelji i obrtnici smješteni u staroj gradskoj jezgri.

    Nesigurna budućnost plemenite periske

    U istom ekološkom tonu program se nastavlja i u subotu, kada u 11 sati u Kantunić stižu Bosiljka Mustać i mlada šibenska znanstvenica Bruna Petani, s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru. One će održati predavanje o nesigurnoj budućnosti plemenite periske (Pinna nobilis), najvećeg mediteranskog školjkaša, sredozemnog endema koji gotovo preko noći nestaje iz Jadrana i prijeti mu izumiranje. Zašto su ovi ukrasi podmorja važni za ekosustav i kako ih zaštiti saznajte u Kantuniću.

    Nedilja na Baroneu

    Tjedan će se po običaju završiti na Tvrđavi Barone gdje velike i male čeka već dobro poznato lice – šibenska umjetnica Antonia Dorbić, s novim kiparskim izazovom. Roditelji i djeca zajedno će izrađivati makete tvrđave i stvarati djela različitih zanimljivih motiva, a radovi će naposljetku tvoriti mini izložbu koja će se zadržati na tvrđavi nekoliko dana. Nakon završetka izlaganja autori će svoja djela moći ponijeti doma.

    Ulaz na Tvrđavu Barone slobodan je članovima Kluba prijatelja i posjetiteljima s važećom dnevnom ulaznicom čija je cijena u zimskom razdoblju prepolovljena, a iz Tvrđave kulture poručuju da će se sva događanja održati u skladu s epidemiološkim preporukama.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Agencija Serena Production & Casting za HRT oglašava...

      Za potrebe snimanja serije o caru Dioklecijanu Agencija Serena Production & Casting je u potrazi za većim brojem 𝘀𝘁𝗮𝘁𝗶𝘀𝘁𝗮-𝗠𝗨𝗦𝗞𝗔𝗥𝗔𝗖𝗔, 𝘂 𝗱𝗼𝗯𝗶 𝗼𝗱 𝟭𝟴 𝗱𝗼...

    Milić: Sastanak pregovaračkih timova HDZ-a i DP-a prošao...

    Tjedan dana od parlamentaranih izbora počeli su službeni pregovori za formiranje parlamentarne većine. Domovinski pokret jučer je sjeo s predstavnicima koalicije Rijeke pravde te...

    Županijska TZ u suradnji s lokalnima revitalizira tradiciju...

    Marendu, kao tradicionalan dalmatinski kuhani obrok, koji je omogućavao nastavak, uglavnom napornog, radnog dana težaka, maranguna, radnika ali i svih uzrasta dalmatinskog puka, Turistička...

    NAJNOVIJE

    Agencija Serena Production & Casting za HRT oglašava potrebu za statistima s područja Knina, Drniša, Splita, Sinja, Vrlike i okolice

      Za potrebe snimanja serije o caru Dioklecijanu Agencija Serena Production & Casting je u potrazi za većim brojem 𝘀𝘁𝗮𝘁𝗶𝘀𝘁𝗮-𝗠𝗨𝗦𝗞𝗔𝗥𝗔𝗖𝗔, 𝘂 𝗱𝗼𝗯𝗶 𝗼𝗱 𝟭𝟴 𝗱𝗼...

    Milić: Sastanak pregovaračkih timova HDZ-a i DP-a prošao ‘u partnerskom ozračju’

    Tjedan dana od parlamentaranih izbora počeli su službeni pregovori za formiranje parlamentarne većine. Domovinski pokret jučer je sjeo s predstavnicima koalicije Rijeke pravde te...

    Županijska TZ u suradnji s lokalnima revitalizira tradiciju pripreme marende

    Marendu, kao tradicionalan dalmatinski kuhani obrok, koji je omogućavao nastavak, uglavnom napornog, radnog dana težaka, maranguna, radnika ali i svih uzrasta dalmatinskog puka, Turistička...