I ove godine Tvrđava Barone postaje kino pod zvijezdama. Provjerite što vas očekuje

Popularni filmski program Tvrđave kulture ‘Srijedom po svijetu’ ovoga ljeta puni malu obljetnicu i petu godinu održavanja ljetnog kina pod zvijezdama na Tvrđavi Barone. I ove godine program je nastao u suradnji s festivalima koji su u Hrvatskoj među najznačajnijim promotorima nezavisnog i umjetničkog filma.

Selektori Zagreb, Motovun, Subversive, Liburnia i KinoKino Film Festivala, Festivala mediteranskog filma Split te zagrebačkog Dokukina tako će samo za ovu priliku i za šibensku publiku odabrati recentne nezavisne filmske naslove koji su obilježili ili će tek obilježiti aktualne programe kako domaćih, tako i prestižnih stranih filmskih festivala poput onih u Cannesu, Veneciji ili Sundancea. Dio projekcija, koje će se održavati ljetnim srijedama sve do početka rujna, bit će popraćena gostovanjem selektora, redatelja i kritičara koji će kroz razgovor izabrane naslove predstaviti šibenskoj publici.

MAMAC 24/6 (Subversive Film Festival)
Filmske večeri na vrhu grada počinju 24. lipnja projekcijom filma Mamac britanskog redatelja Marka Jenkina, male atrakcije prošlogodišnjeg glavnog programa Subversive Film Festivala koji će u Šibeniku u razgovoru s koordinatoricom SPS-a, Jelenom Svirčić, predstaviti njegova selektorica i direktorica filmskog programa SFF-a, Dina Pokrajac.

Snimljen u crno-bijeloj tehnici, s 16mm Bolex kamerom i namjerno oštećenom filmskom trakom, Mamac se doima poput pronađenog filma koji je godinama ležao zaboravljen na polici prašnjavog arhiva, a bavi se temom i te kako aktualnom u jadranskoj Hrvatskoj – turističkom gentrifikacijom. Iako je mjesto radnje ribarsko mjestašce u Cornwallu u kojem tradicija ustupa mjesto apartmanizaciji, isto tako bi mogla biti riječ o bilo kojem dalmatinskom otoku, a posebna mu se vrijednost ogleda u duhovitom prikazu kulturnih mikro-ratova bodula i fureštih.

MLIJEKO 1/7 (Zagreb Film Festival)
Program se nastavlja s filmom iz prošlogodišnjeg programa Zagreb Film Festivala, novim filmom poznatog islandskog redatelja Grímura Hákonarsona, iskrenoj i humornoj drami Mlijeko o ženi koja će uzdrmati svoju lokalnu zajednicu nakon što se suprotstavi korumpiranom sustavu mliječne industrije.

YALDA, NOĆ OPROSTA 8/7 (Festival mediteranskog filma Split)
Neobična i napeta drama o suvremenom iranskom društvu redatelja Massouda Bakhshija. Društvene i etičke kompleksnosti nastale na razmeđu duboko patrijarhalne tradicije i suvremenih globalnih fenomena poput showbizz industrije u središtu su filma u kojem se na primjeru sudbine jedne mlade Teheranke reflektiraju moralne i društvene dubioze današnjeg Irana. Za svoj drugi cjelovečernji igrani film dokumentarist Massoud Bakshi osvojio je nagradu žirija na Sundanceu.

MRAČNE PRIČE 15/7 (Festival mediteranskog filma Split)
Braća D’Innocenzo u svom novom filmu, ovjenčanom Srebrnim medvjedom za najbolji scenarij na ovogodišnjem Berlinaleu, donose mračnu bajku o životnim dosadama i bizarnostima triju obitelji iz rimskog predgrađa. Jedan od filmova iz programa Festivala mediteranskog filma Split predstavit će njegov direktor, Alen Munitić.

EMA 29/7 (ZFF)
Na samom kraju srpnja slijedi projekcija još jednog filma iz programa ZFF-a, Ema, novog filma čuvenog čileanskog redatelja Pabla Larraína. U središtu ovog izrazito dinamičnog i strastvenog filma, neukrotiva je i intrigantna plesačica Ema (Mariana Di Girolamo) čiji se brak s koreografom Gastónom (Gael García Bernal) raspada nakon što odluče vratiti svog posvojenog sina. Film će na Baroneu predstaviti koordinatorica programa ZFF-a, Selma Mehadžić.

Ulaz je slobodan članovima Kluba prijatelja i posjetiteljima s važećom ulaznicom za dnevni posjet Tvrđavi Barone.

Zbog trenutne epidemiološke situacije, kapacitet ljetnog kina na tvrđavi Barone je ograničen. Posjetitelji na projekcije mogu ući od 20:30 – 21:15 sati, ili do popunjenosti kapaciteta gledališta.

Početak programa zakazan je za 21.30 sati.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.