Na današnji dan

Gulinovim istraživanjem Šibenik oduzeo primat Dubrovniku. Prije 176 godina uplovio prvi ‘kruzer’

Suvremeni turizam u Dalmaciji počeo je upravo u Šibeniku prije 176 godina, podatak je kojim je šibenski kroničar Darko Gulin izbio taj adut iz dubrovačkih ruku.

Naime, do nedavno se smatralo da je moderni turizam u Dalmaciji počeo 10. kolovoza 1844. godine kada je brod austrijskog Lloyda iz Trsta ‘Baron Sturmer’ dovezao u Dubrovnik prvu grupu putnika koji putuju iz zadovoljstva.

Primat Dubrovnika osporen je zahvaljujući Gulinovom istraživanju baštine koji je ukazao na nepobitne dokaze da je moderni turizam počeo u Šibeniku 42 dana prije nego u Dubrovniku. Brod austrijskog Lloyda ‘Imperatore’ dovezao je prvu grupu putnika koji putuju iz znatiželje i zadovoljstva, na velebnu šibensku feštu sv. Petra i Pavla, na današnji dan 1844. godine.

Bio je to prvi brod u Dalmaciji na kojem su putnici bili isključivo turisti, modernim rječnikom – prvi kruzer.

Tek 10. kolovoza 1844. lučki kapetan u Dubrovniku zabilježio je da su redovitom brodskom prugom u grad stigla 153 putnika, među kojima je bilo i onih koje je opisao kao ‘passagieri della gita di piacere’, odnosno kao putnike koji putuju iz razonode. Zanimljivo je i da Hrvatska turistička zajednica 1844. smatra godinom u kojoj je počeo turizam u Hrvatskoj jer je te godine u Opatiji otvorena Vila Angiolina.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.