Ukinute naknade u Nadzornim odborima

Gradsko vijeće Šibenika prihvatilo paket olakšica za građane i obrtnike, a prošao i Dobrin prijedlog

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Gradski vijećnici jednoglasno su, izjašnjavanjem putem elektroničke pošte, podržali dopune Odluke o komunalnoj naknadi i Odluke o komunalnom doprinosu, kojom se omogućuje, u posebnim okolnostima, preusmjeravanje dijela tog novca i u druge svrhe od onih koje su do sada bile propisane.

Vijećnici su jednoglasno prihvatili prijedlog Odluke o odgodi obveze plaćanja i otpisu komunalne naknade za nekretnine koje služe u svrhu obavljanja poslovne djelatnosti za vrijeme trajanja epidemije COVID-19 virusom. Tom odlukom određeno je kako se poduzetnicima, kojima je poslovanje ograničeno ili ugroženo kao posljedica Odluke Stožera civilne zaštite RH o mjerama ograničenja održavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događaja odgađa plaćanje komunalne naknade za travanj, svibanj i lipanj 2020. godine za godinu dana od dana nastanka obveze plaćanja.

Izglasan je i prijedlog Odluke o oslobađanju plaćanja zakupnine i naknade korištenja javne površine. Odluka se odnosi na poslovne subjekte, koji obavljaju djelatnost u poslovnim prostorima u vlasništvu Grada Šibenika i s Gradom Šibenikom imaju sklopljene važeće ugovore o zakupu, a onemogućeno im je poslovanje zbog mjera suzbijanja korona virusa COVID-19.

Također, odluka se odnosi na poslovne subjekte, korisnike javnih površina za postavljanje otvorene i zatvorene terase te za postavljanje kioska kojima je onemogućeno poslovanje zbog mjera suzbijanja korona virusa. Oslobađanje plaćanja primjenjivat će se za razdoblje od 1. travnja do 30. lipnja 2020. godine.

Vijećnici su izjašnjavanjem putem elektroničke pošte prihvatili i Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o mjerilima za naplatu usluga u dvjema gradskim predškolskim ustanovama Smilje i Šibenska maslina. Objema odlukama definirano je kako se roditelji oslobađaju od naplate sudjelovanja u cijeni programa, a koji se umanjuje srazmjerno broju dana trajanja nemogućnosti korištenja usluga dječjeg vrtića.

Na prijedlog vijećnika Antona Dobre dnevni red današnje sjednice nadopunjen je točkom – prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Programa javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju Grada Šibenika za 2020. godinu, kojom se predlaže da se korisnici predškolskih ustanova privatnih i vjerskih osnivača na području Grada Šibenika, u razdoblju trajanja mjera Nacionalnog stožera RH, oslobode od plaćanja naknade srazmjerno broju dana trajanja nemogućnosti korištenja usluga vrtića. Također, prijedlog Odluke obuhvaća sufinanciranje predškolskih ustanova od strane Grada Šibenika sukladno  ugovornim obvezama. Prijedlog Odluke prihvaćen je većinom glasova gradskih vijećnika.

Amandman vijećnika HSS-a Milorad Mišković kojim traži smanjenje plaća svih zaposlenika gradske uprave, ustanova i gradskih poduzeća, nije usklađen s Poslovnikom Gradskog vijeća, budući da se ne odnosi na konkretnu točku dnevnog reda.

Poziv predsjednika Gradskog vijeća Dragana Zlatovića na odricanje od vijećničke naknade za mjesec ožujak 2020. godine, kako bi svojim doprinosom pripomogli potrebama Opće bolnice Šibensko-kninske županije u nabavio medicinske opreme, podržan je većinom glasova vijećnika.

– U ovoj izvanrednoj situaciji cilj nam je održati financijsku stabilnost te zaštiti šibensko gospodarstvo. To je i bio razlog sazivanja sjednice Gradskog vijeća kako bismo stvorili pravnu osnovu za provedbu mjera pomoći šibenskim gospodarstvenicima i poduzetnicima. Napominjem i da unatoč trenutnom stanju nije promijenjen ugovorni odnos Grada  Šibenika s privatnim i vjerskim osnivačima predškolskih ustanova  te će istima biti isplaćene subvencije u skladu sa sklopljenim ugovorima. Istovremeno, Grad  nema pravnu mogućnost utjecati na interne odluke drugih osnivača koji pružaju javne usluge i korisnika samih usluga po pitanju cijene – rekao je gradonačelnik Željko Burić.

U kontekstu vijećničkih prozivanja posredstvom sredstava priopćavanja, gradonačelnik je istaknuo i kako su, bez potrebe da ih se na to posebno upozorava, trgovačka društava čiji je osnivač grad Šibenik dokinula naknade članovima Nadzornih odbora.

– Ovo nije vrijeme za politiziranje i prozirni populizam, naprotiv, u ovom razdoblju, više no ikad, trebamo biti složni na svim razinama kako bi se što brže i uspješnije othrvali  pandemiji – poručio je gradonačelnik Željko Burić.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.