Priznanje gradskoj politici za mlade

Grad Šibenik dobio certifikat ‘Grad za mlade’: ‘Na mladima baziramo budućnost i razvoj grada’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Grad Šibenik jedan je od devet gradova u Hrvatskoj kojemu je dodijeljen certifikat ‘Grad za mlade’ za razdoblje od 2021. do 2024. godine. Gradonačelnik Željko Burić održao je danas sa suradnicima i partnerima na projektu konferenciju za medije.

– Meni je ovo izuzetno drago jer se odnosi na mlade, na one na kojima baziramo budućnost i razvoj grada. Ovaj projekt pokazuje kontinuitet politike. Mi smo 2013.godine stavili mlade u prioritet našeg djelovanja, punih osam godina se to valorizira i izlazi na vidjelo. Cijela ta priča obuhvaća od demografije, položaja mladih, stambenog zbrinjavanja, mogućnosti zapošljavanja, olakšavanja njihovog početnog poslovanja, ali kruna svega je da ne možete sudjelovati ako nemate savjet za mlade što je svrha i utjecaj tog savjeta. Na kraju mogu reći da ćemo još snažnije nastaviti s pričom podrške mladim ljudima – kazao je gradonačelnik Željko Burić.

Tajnik Grada Ante Galić jedan je od evaluatora dodjele certifikata, a certifikat dodjeljuje Udruga gradova s partnerima, Središnjim demografskim uredom za mlade i Institutom za društvena istraživanja u Zagrebu, Agencijom za mobilnost iz Europske unije, Mrežom mladih iz Hrvatske i Savezom društava ‘Naša djeca’.

– Inicijativa je bila prepoznati gradove koji imaju jako razvijene i dobre politike usmjerene prema mladima. Od prijavljena 32 grada, Šibenik je izabran između tih devet gradova. Bilo je potrebno zadovoljiti preko 80 posto utvrđenih standarda kvaliteta. Grad Šibenik jedan je od četiri grada koji su prešli taj prag od 80 posto – kazao je Ante Galić.

Koordinator prijave samog projekta je Josip Jurić koji je objasnio da je sama metodologija bila podijeljena na osam tematskih područja, koja su uključivala politike za mlade, a to su: participacija, demografski poticaji i mjere, zapošljavanje, mobilnost mladih, zdravlje i sport, rad s mladima i kultura, obrazovanje i informiranje.

Pročelnica za društvene djelatnosti Mirjana Žurić kazala je da najveći dio novca odlazi u društvene djelatnosti i koji kada se gleda u brojevima ispada da najviše troši i da je najveći potrošač gradskog proračuna, ali to znači da se upravo ulaže u sve te djelatnosti.

– Ovdje nije riječ samo o mladima, predškolcima, srednjoškolcima, riječ je o mladim obiteljima.

Osvrnula se na ulaganja u dječje vrtiće i na sustavno povećanje rada u predškolskim ustanovama.

– Grad Šibenik ulaže u modernizaciju vrtića. Od 2013. godine ulaganje u predškolski odgoj se povećao za 62 posto. Druga stvar koju bih naglasila je produženi boravak u školama djeci od prvog do četvrtog razreda, od slijedeće godine u sedam osnovnih škola djeci bit će omogućen boravak – zaključila je Mirjana Žurić.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.