Vrana ove godine slavi 18. rođendan

Gimnazijska ‘Vrana’ održana unatoč svemu: ‘Većini nas je ovo posljednja godina i htjeli smo je izrealizirati’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Unatoč pandemiji i epidemiološkim mjerama, u Gimnaziji Antuna Vrančića nisu odustali od tradicionalne glazbene manifestacije ‘Vrana’. Protekli vikend nekolicini gimnazijalaca bio je radni jer su snimali prvo virtualno izdanje tradicionalnog glazbenog natjecanja koja će emitiranjem u subotu, 19.12. na TV Šibeniku dočekati svoju punoljetnost, budući da se radi o 18. jubilarnom obilježavanju ovog događaja.

 

Kako doznajemo od organizacije, sve je proteklo u najboljem redu i u skladu s novim COVID-19 mjerama. Toga dana snimanju su mogli prisustvovati samo oni nužni za realizaciju projekta. Što se izvođača tiče konkurencija je, navodno, nikad jača, a svi su bili i vidno zadovoljni izborom pjesama. Osim sadašnjih gimnazijalaca, na scenu su se popeli i neka nova-stara lica poput prošlogodišnjega pobjednika, kao i gostiju večeri koji su sada već pomalo javna tajna, ali za svaki slučaj mi ih još nećemo spominjati. Formacija već dokazanog žirija nije se puno mijenjala, pa se osim uhodanih profesora i učenika kao predstavnika glasa naroda u žiriju ponovno našao i dobro poznati glazbenik Branko Viljac. Ton i rasvjeta, za koju je zaslužan perspektivni šibenski band Bloom bila je fenomenalna, a uvodni videi natjecatelja, za koje su zaslužni njihovi gimnazijski kolege, na razini dostojnoj fenomenalnih izvođača koji su nas sve oduševili svojim nastupima. 

Počeli smo pripremati Vranu kao da pandemije nikad nije ni bilo nadajući se najboljem mogućem ishodu – povoljnoj epidemiološkoj situaciji i Vrani uživo, pred punom publikom. Međutim, kako je vrijeme teklo shvatili smo da to neće biti moguće, a polako je izgledalo kao da je otkazivanje ovogodišnje Vrane jedina opcija. Ipak, većini nas je ovo posljednja godina u gimnaziji i bili smo odlučni da izrealiziramo Vranu pod svaku cijenu. Na kraju smo i uspjeli, i iznimno smo zadovoljni ishodom. Naravno, mješavina adrenalina i jakih emocija koju u vama prouzrokuje izlazak na pozornicu pred čitavom školom je neopisiv osjećaj i ne mogu je zamijeniti nikakva svjetla reflektora i kamera, ali na ovaj način smo sačuvali lijepu uspomenu na gimnazijske dane za čitav život – objašnjava nam ekipa iz organizacije.

Ove godine bilo je sveukupno 10 izvođača, od kojih šest u natjecateljskom dijelu. Ipak, pobjednik je samo jedan. 

Međutim, nije još sve gotovo budući da se i publiku nešto pita. Svi će gimnazijalci moći ostaviti glasove za svog favorita na dan emitiranja emisije, te će natjecatelj sa najviše glasova primiti cijenjenu nagradu publike.

Već nekoliko godina organiziramo ovaj događaj, i možemo Vam reći da je ovo godina u kojoj su se stvarno sve kockice posložile – osim tog nesretnog virusa. Još nismo vidjeli kako završna snimka izgleda, ali uistinu smo uživali u svakom trenutku stvaranja iste. Izvođači su bili sjajni, izbor pjesama je pokrivao sve moguće žanrove, a o tonu, rasvjeti i žiriju je već sve rečeno. Ipak, moramo izdvojiti ovogodišnju atmosferu u kojoj možda upravo leži ključ uspjeha projekta.  Svako zlo za neko dobro, pa nas je tako nesvakidašnja situacija koja ove godine vlada u svijetu naučila zajedništvu. Što je čitava realizacija Vrane postajala kompliciranija, to su ljudi postajali bolji jedni prema drugima kako bi svima olakšali nezavidan položaj u kojemu smo se našli što je rezultiralo fenomenalnim odnosom između natjecatelja, voditelja i svih onih koji su doprinijeli realizaciji projekta. Svi su postali odlična klapa, što se nesumnjivo odrazilo i na kvalitetu završnog proizvoda. Uistinu je ovo bila jedna lijepa blagdanska priča koju tek čeka pravi happy end – zaključili su naši mladi sugovornici. 

Vranu možete pogledati u subotu na TV Šibeniku s početkom u 21.05 sati, a kasnije i na YouTube i internet stranici škole. 

 

autor fotografija: Petra Lena Skelin

autor teksta: Karlo Vrančić


Pratite nas i na društvenim mrežama: