Počeli radovi na Skalicama

FOTO/VIDEO Restauracijom stubišta na Dobriću dio šibenske povijesne jezgre ponovno će zasjati

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Konzervacija i restauracija kamenog gotičko-renesansnog stubišta na Dobriću počela je danas i to pod palicom Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac u suradnji s Umjetničkom akademijom u Splitu. Tim povodom radove su predstavili predsjednik Društva Nikola Grubić, konzervator Ivo Šprljan te Siniša Bizjak, konzervator na Umjetničkoj akademiji Split.

Nikola Grubić nije skrivao oduševljenje početkom novog projekta koji će osvježiti povijesnu jezgru grada Šibenika.

– Društvo kroz cijeli niz godina od svog osnutka bavi se i uređenjem arhitektonskih detalja povijesne jezgre grada Šibenika. Do sada smo uredili nekoliko arhitektonskih detalja – od portala, reljefa, a ove godine smo uredili na Gorici dvojni portal. Također radove želimo i zaokružiti uređenjem kamenog gotičko-renesansnog stubišta – kazao je.

Važno je istaknuti kako su u projekt uključeni studenti koji kroz svoju praksu na taj način stječu dodatno znanje te će zahvaljujući njima, ovo zapušteno stubište koje se nalazi na frekventnoj lokaciji postati uredno i čisto, odnosno, restaurirano te konzervirano.

– Ovaj projekt je vrlo zanimljiv zbog tog što je posljednjih 25 godina ovo prvi put da se na jedan edukativni način uključuju i studenti Likovne akademije u Splitu, a to je vrlo važno kako bi i oni postali dio ove obnove. Ja se veselim takvom projektu i realizaciji kao i samom prijedlogu koji je došao iz Društva Juraj Dalmatinac – kazao je Ivo Šprljan.

Inače, radi se na uklanjanju bioloških obraštaja koji su se nataložili tijekom desetljeća na ovom stubištu, a koje je zaklonjeno od sunca te se nalazi na otvorenoj poziciji i kojem je potrebna određena njega kako bi ponovno zasjalo.

– Posjetom u travnju ove godine došli smo s jednom idejom o pokretanju obnove arhitektonskih detalja gradske jezgre u Šibeniku. Ne mogu reći da je ovo početak jer mahom ljudi koji rade već u Šibeniku na obnovi šibenske katedrale su većinom studenti. Na neki način mi smo ovdje prisutni, ne fizički, već kroz edukacije studenata koji su prošli akademiju u Splitu – zaključio je konzervator Bizjak.


Pratite nas i na društvenim mrežama: