Više

    Ocjenjivali renomirani vinari

    FOTO Uz pjesmu u toverni rođena ideja, a mjesec dana kasnije Zatonjani organizirali degustaciju mladih vina

     

    Uz pjesmu se u zatonskoj toverni prije mjesec dana rodila želja da Zatonjani organiziraju degustaciju vina. Dvojica zaljubljenika u vina, Krešimir Puće i Dražen Ševerdija, pokrenuli su lavinu, a mještani su objeručke prihvatili ideju. Subota je u Zatonu protekla u znaku treće degustacije mladih vina.

    Kada kažemo treće degustacije, nije napravljena nikakva pogreška. Naime, još devedesetih godina održale su se prve dvije, a kako tradiciju valja poštivati i njegovati, tako su i novi naraštaji vinara amatera nastavili tamo gdje su stari stali.

    – U toverni kod Ante se pjevalo jednu večer i palo nam je na pamet organizirati degustaciju. Dražen je u procesu sadnje novog vinograda, ja obrađujem svoj i nekako se uvijek na stolu nađe tema vina. Htjeli smo krenuti od nečega, mi lokalci, okupiti ljude i organizirati nekakvu degustaciju. Zahvaljujući dobrim ljudima i prijateljstvima, doveli smo komisiju sastavljenu od renomiranih vinara i na tome smo im zbilja zahvalni – priča nam Krešimir Puće, ponosan što su se Zatonjani ujedinili i uspjeli u svom naumu.

    Subota popodne bila je vrijeme degustacije. U Vatrogasnom domu tamošnjeg Dobrovoljnog vatrogasnog društva pomno su se isprobavala bijela, crna i rose vina, u Zatonu zvana ‘opol’. Nakon 10 isprobanih bijelih vina, komisija sastavljena od Nikole Birina, Ante Sladića, Ivana Jerkina i Luke Čuline, dala je zaključnu ocjenu.

    – Općenito možemo reći reći da je problem oksidacija u vinu. Ima par uzoraka koji su zabljesnuli što se vidi i po samim bodovima i idu u jako dobrom smjeru. Vrlo su lijepi, atipični, iako su miješana vina, zbilja su lijepa. Od deset uzoraka, dva su iskočila, što je prosjek od 20 posto i to je nizak postotak. Treba se pripaziti mna grožđe, preradu, zrak koji dolazi i sumpor. Dva vina su inovativnija, čišće su arome, harmoničnija, moguće  dobivena i kontroliranom fermentacijom, i općenito su ugodnija za piti, što je i smjer kojim ova vina trebaju ići – poruka je komisije predvođena Nikolom Birinom.

    Uslijedilo je kušavanje 21 uzorka crnog vina i 15 uzoraka ‘opola’, a onda su se sudionici degustacije okupili u toverni kod Ante gdje su proglašeni pobjednici. Prvo mjesto za bijelo vino i ‘opol’ dobio je Vice Crnica, Jerko Ševerdija nagrađen je drugom nagradom za bijelo, a OPG Dida Mlade odnio je treću nagradu.

    Uz bok Crnici, u pravljenju rosea pokazao se Davor Puće koji je osvojio drugo mjesto te Ante Martinović i Toni Dukić koji su podijelili treću nagradu. Jure Martinović osvojio je prvo mjesto za crno vino, drugoplasirani je bio Marijan Antulov, a Dražen Ševerdija sa svojiom OPG-om Zatocon dobio je treću nagradu.

    Razmjena iskustava, poneki  savjet, puno smijeha i dalmatinske pjesme, bio je cilj prve, odnosno treće degustacije mladih vina u Zatonu za koju Krešimir i Dražen, ali i svi ostali zatonski vinari amateri, vjeruju kako će se ponoviti već sljedeće godine.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Županijska TZ u suradnji s lokalnima revitalizira tradiciju...

    Marendu, kao tradicionalan dalmatinski kuhani obrok, koji je omogućavao nastavak, uglavnom napornog, radnog dana težaka, maranguna, radnika ali i svih uzrasta dalmatinskog puka, Turistička...

    Slivno bez vode u srijedu, 24. travnja do...

    Zbog radova na cjevovodu u srijedu, 24. travnja od 8 do 12 sati vode neće imati mještani zaseoka Slivno.

    Pritvoren muškarac (65) koji je u Šibeniku, spaljujući...

    U Policijskoj postaji Šibenik je provedeno kriminalističko istraživanje nad 65-godišnjakom osumnjičenim za dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom. Kriminalističkim istraživanjem...

    U petak, 26. travnja bez struje zapadni dio...

    Zbog nepovoljnih vremenskih prilika za danas planirani radovi odgađaju se za petak, 26. travnja od 9 do 12 sati te će bez električne energije...

    NAJNOVIJE

    Županijska TZ u suradnji s lokalnima revitalizira tradiciju pripreme marende

    Marendu, kao tradicionalan dalmatinski kuhani obrok, koji je omogućavao nastavak, uglavnom napornog, radnog dana težaka, maranguna, radnika ali i svih uzrasta dalmatinskog puka, Turistička...

    Slivno bez vode u srijedu, 24. travnja do 12 sati

    Zbog radova na cjevovodu u srijedu, 24. travnja od 8 do 12 sati vode neće imati mještani zaseoka Slivno.

    Pritvoren muškarac (65) koji je u Šibeniku, spaljujući otpadnu građu, izazvao požar na brodu i autu

    U Policijskoj postaji Šibenik je provedeno kriminalističko istraživanje nad 65-godišnjakom osumnjičenim za dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom. Kriminalističkim istraživanjem...

    U petak, 26. travnja bez struje zapadni dio županije

    Zbog nepovoljnih vremenskih prilika za danas planirani radovi odgađaju se za petak, 26. travnja od 9 do 12 sati te će bez električne energije...