Mljeveno meso za sarme, odojak, janjetinu, tuke… Šibenčani najviše kupuju za svoj novogodišnji jelovnik i time su dokazali da se čvrsto drže tradicije. Novinari Šibenskog portala obišli su nekoliko gradskih mesnica te bacili ćakulu s mesarima, pokojim ljubaznim kupcem i tako otkrili kako se kreću cijene te što će naši građani sve kuhati za blagdanski jelovnik.
– Juha, janjetina – malo leše malo pečene, a malo ću napuniti i paprika. Tu će biti i pršuta, zna se kako to ide, sve po redu. Bit će i pića. To je prava gozba i bit će nas jedno desetak za stolon. Slatko ide posli ure, bit će malo orahnjače i čupave Kate. Treba običaje poštivati, a da nema običaja ne bi bilo ni ljudi – kazala nam je ljupka mušterija koju smo sreli u mesnici.
A što se tiče cijena, evo kako se kreću: Za kilogram odojka trebate izdvojiti 43,90 kuna, carsko meso za 35,90 kuna, svinjski but 43,90 kuna, svinjeći file 69 kuna, svinjeća lopatica 37,90 kuna te za kilogram svinjećeg vrata 50 kuna. Luganige možete pronaći za 60 kuna, janjetinu za 85 kuna, a domaći pivac košta 49 kuna.
– Kod nas ljudi najviše kupuje luganige, janjetinu, tuku, i eventualno carsko meso u roladi te domaćeg pivca – ispričao nam je mesar iz mesnice Miletić.
Također, u jednoj od mesnica prodaje se i meso za sušenje pa će te tako za kilogram svinjske lopatice trebati izdvojiti 21 kunu, za obrađeni pršut 29 kuna, neobrađena panceta košta 30 dok je obrađena 37 kuna. Kare, odnosno, vrat s kožom je 25,90 kuna, a bez kože 34 kune, kilogram leđne slanine je 12 kuna te svinjska lopatica 22,70 kuna.
– Uvik je tradicija ista, a i luganige su tu, naši ljudi ne minjaju ništa – kazao nam je mesar Mile iz Agro Maleša.
– Ja ću skuvati sarme, a i francusku salatu. Bit će svega – pršuta, sira, mesa… – kazala nam je Radojka.