FOTO: HDZ o listama večeras, SDP isturio Klarina i Vidovića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Političke stranke ‘sitno broje’ do vjerojatno najneizvjesnijeg političkog sraza u demokratskoj povijesti Hrvatske. Parlamentarni izbori održat će se u nedjelju, 8. studenog ove godine, a kako predviđaju politički analitičari, a o tome svjedoče i predizborna istraživanja, bit će to teška borba između koalicija pod vodstvom dviju najvećih hrvatskih stranaka HDZ-a i SDP-a, u kojoj će o pobjedniku u samom finišu odlučivati centimetri.

vidovic (3)

Na stranačkim listama u našoj IX izbornoj jedinici naći će se, dakako, neka poznata lokalna politička lica. SDP-ova koalicija svoje je liste definirala, pa se sada već sa sigurnošću može tvrditi kako će nas predstavljati mladi tišnjanski lav, predsjednik županijskog ogranka stranke Ivan Klarin koji je, inače, imenovan i stranačkim koordinatotom za IX izbornu jedinicu. Klarin će na listi SDP-ove koalicije biti drugi, odmah iza nositelja liste Ranka Ostojića. Nešto niže, ali prema političkim analitičarima, ‘sigurno’ peto mjesto na SDP-ovoj listi dobio je šef šibenskog stranačkog ogranka Franko Vidović. Iako se analitičari ne mogu dogovoriti između pet i šest mandata koje bi SDP trebao osvojiti u ovoj izbornoj jedinici, obje brojke bit će dovoljne da oba županijska predstavnika otiđu za Sabor. O brojci od šest SDP-ovih mandata govorio je nedavno i sam Klarin na konferenciji za medije održanoj u Šibeniku.

tisno klarin2-josipa050310

Ako se prate rezultati glasovanja birača iz posljednja tri izborna ciklusa, od 2003. godine naovamo, vidljivo je kako je HDZ tradicionalno pobjeđivao. No, kada je riječ o parlamentarnim izborima također je vidljivo kako se podrška birača IX izborne lijevoj opciji polako povećava. Sa 15,26 posto glasova iz 2003. SDP-ova je koalicija izbore 2011. zaključila sa 28,97 posto glasova. Možda je to razlog iz kojeg je HDZ ovako oprezan, te još uvijek, kako se neslužbeno doznaje, nije donio odluku o rasporedu kandidata u najvećoj izbornoj jedinici u Hrvata. Ono što se pouzdano zna jest da će se iz županijskog HDZ-a na listi naći Josipa Rimac, bivša kninska gradonačelnica koja je nedavno imenovana direktoricom kampanje HDZ-ove koalicije, zatim Ante Kulušić, čelnik stranačkog županijskog ogranka, te župan šibensko-kninski Goran Pauk. Konačne liste skrojit će se u stranačkoj središnjici do sutra ujutro, budući da se u ponedjeljak moraju predati.

pauk

Petar Baranović, potpredsjednik Narodne stranke – Reformisti i novoizabrani predsjednik županijske stranačke organizacije također ide u trku za novi saborski mandat. Ova stranka koalira sa strankom Ive Josipovića ‘Naprijed Hrvatska’. Baranović, koji je nositelj liste za IX izbornu jedinicu ističe kako ga posebno zanima ocjena koju će mu na predstojećim izborima dati upravo njegovi sugrađani.

petar baranović2

Mandat u Saboru će pokušati dobiti i primoštenski načelnik Stipe Petrina, sa svojom nezavisnom listom.


Pratite nas i na društvenim mrežama: