Na Poljani bio zadnji dan

FOTO Dječji tjedan obilježen u šibenskim školama i vrtićima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Na šibenskoj Poljani danas su održane završne aktivnosti obilježavanja Dječjeg tjedna u organizaciji  Društva Naša djeca Šibenik, a u prigodnom programu nastupila su  djeca iz dječjih vrtića Šibenska maslina , Smilje i Osmijeh te učenici 3.b razreda Osnovne škole Meterize.  Dječji tjedan je tradicionalna godišnja akcija Saveza društava ‘Naša djeca’ Hrvatske i osnovnih društava te donosi  aktivnosti posvećene djeci s ciljem usmjeravanja pažnje javnosti na prava djece i ostvarivanje aktivnosti s djecom i za djecu. Također, jedan od ciljeva je i pokretanje novih akcija  od šireg značaja za razvoj i odgoj djece, poticanje volonterskog društvenog i stručnog rada odraslih s djecom i aktivna participacija djece u aktivnostima lokalne zajednice.

Tijekom ovog tjedna održane su brojne aktivnosti- otvorili su ih  učenici 4. b razreda OŠ Meterize sa svojom učiteljicom Antoniom Cukrov Kulušić i učenici 4.b razreda OŠ Jurja Dalmatinca sa svojom učiteljicom Nevenkom Maras. Na središnjem gradskom trgu Poljani održana je Parlaonica na temu Dječjih prava. Nakon Parlaonice, certificirana bajkopričalica DND-a Šibenik, Antonia Cukrov Kulušić, u sklopu projekta Bajkaonicom po svijetu ispričala je učenicima priču kojom se djeci približavaju takvi sadržaji. Projekt Bajkaonicom po svijetu djecu educira, razvija kreativnost i obogaćuje im rječnik. Kad se ispriča priča dogodi se čaroban trenutak, u kojem djeca oduševljeno slušaju i gledaju širom otvorenih očiju i upijaju svaku riječ i pokret pripovjedača.

Učenici 2. a razreda OŠ Tina Ujevića sa svojom učiteljicom Andreom Gašperov su obilježili Dječji tjedan na Satu razrednika tako što su se upoznali s Konvencijom o pravima djeteta te su razgovarali o dječjim pravima i obavezama. Potom su igrali online kviz „Čovječe, ispravi se!“ koji govori o dječjim pravima. Završna aktivnost bila je crtanje dječjeg prava po želji.

Na satu Tjelesne i zdravstvene kulture u prvi plan je stavljeno dječje pravo na igru pa su tako učenici 2.a razreda upoznali stare, zaboravljene igre (gumi-gumi, lanca probijanca, skakanje u vrećama, povuci-potegni….) i dobro se zabavili.

U utorak su se nastavile  aktivnosti Dječjeg tjedna na način da su se pridružili  predškolci iz DV Osmijeh – Jurasi sa svojim odgojiteljima Lucijanom Kronja, Goranom Mejić i trenerom Markom. Podsjetili su na važnost  kretanja i sudjelovali na ‘Maloj olimpijadi’.

Bajkopričalica DND-a Silvija Mikulandra u sklopu Bajkaonice djeci je ispričala priču ‘Hoću letjeti’ i potaknula ih da čitaju i slušaju priče jer ‘čovjek leti uz pomoć  mudrosti i znanja’.

Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 2021. godinu Međunarodnom godinom voća i povrća.  U sklopu Dječjeg tjedna kuhalo se  u Osnovnoj školi Jurja Šižgorića gdje je održana radionica Slatko može biti zdravo. Sudjelovali su prvaši sa svojom učiteljicom Anitom Matić. Riječ je o slastičarskoj radionici pod nazivom Slatko može biti zdravo. Zdravi stil života od neprocjenjive je važnosti za djecu, jer dječji organizam intenzivno raste i razvija se što je praćeno naglim intelektualnim i emocionalnim napretkom. Zdrav stil i način života usvajaju se u djetinjstvu te ostaju za cijeli život kao zalog zdravlja i preduvjet ostvarivanja maksimalnog potencijala svakog djeteta. Upravo zbog toga su učenici 1.b razreda sudjelovali u izradi zdravog deserta, koristeći tradicionalne dalmatinske namirnice: suhe smokve, naranče i bademe. Pripremljeni desert su i degustirati, ali i snimili video izrade koji će objaviti na web stranici škole. Savez DND-a , Kuhaona – studio za kuhanje i JGL pripremili su  radionicu zdravog kuhanja u koju su se svi mogli uključiti. U radionici ‘Za prste polizati’ sudjelovali su ugledni stručnjaci.

Ovogodišnji Dječji tjedan u gradovima, općinama i županijama ponovo je u znaku KIKI festivala i to u obljetničkom ozračju 10. jubilarnog KIKI-ja – međunarodnog festivala dječjeg filma. Organizatori festivala Društvo ‘Naša djeca’ Zabok i udruga ‘Gokul’ pozivaju sve da se priključe desetom izdanju međunarodnog festivala filmova za djecu KIKI koji  se održava u Dječjem tjednu od 4. do 8. listopada 2021. u hibridnom formatu. Osim kino projekcija u Zaboku i Krapini, filmovi su dostupni i online za područje cijele Hrvatske, do 15. listopada.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.