Više

  Pomozimo hrabroj obitelji da skupe sredstva za terapiju

  Četiri godine herojske borbe obitelji Ljutić: ‘Ana Mari se cijelo vrijeme bori za dan bez napada, boli i mučenja’

   

  Život četveročlane obitelji Ljutić prije četiri godine potpuno se promijenio kada je  supruzi i majci Ani Mari dijagnosticiran karcinom dojke s metastazama na kralježnici. U vrijeme kad je dijagnoza postavljena bila je trudna sedam mjeseci. Nakon porođaja bila je tri tjedna u komi i bolest je ostavila teške posljedice na neurološki sustav, piše Dnevnik.hr.

  Danas je Ana Mari još na terapiji, i najvjerojatnije će biti doživotno. U planu im je nastaviti s hormonalnom biokemoterapijom te individualno raditi na sprječavanju napada. Epileptični napadi s vremenom su prešli u psihološko-kognitivne napade – gubljenje svijesti, ukočenost čeljusti i ekstremiteta, pa sve do prestanka disanja.

  Njezin suprug Dino ističe kako će liječenje biti dugotrajno, možda i doživotno, a sada pokušavaju skupiti sredstva za neurokognitivnu terapiju,koja za godinu dana stoji 792 tisuće kuna, te ovim putem apeliraju na financijsku pomoć svih ljudi dobre volje.

  -To je ogroman iznos, mi to sami ne možemo, ali vrijedi pokušati, da djeca imaju majku. Ana Mari je u invalidskoj mirovini, a ja radim, iako je teško sve to iskombinirati, ali raditi moram, zbog djece, Ane Mari i sebe – kazao je suprug Dino.

  Podsjetimo, Ana Mari je nakon porođaja pala u komu, a kad se nakon tri tjedna probudila, uslijedila je serija epileptičnih napada koji su joj trajno oštetili mozak. Njihov mlađi sin, mali Matias, borac je na majku – rođen je kao neurološki rizično dijete s krvarenjem u mozgu i sa samo 2,70 kilograma težine, dobio je i bubrežnu infekciju, no sve je pobijedio.

  – Kod Ane Mari dijagnoza za rak postavljena je prekasno i s velikim posljedicama, a za neurološke probleme i dalje se traži prava dijagnoza. U puno si stvari prepušten sam sebi. Nama je ova bolest uzela mnogo, djeci majku, meni suprugu, roditeljima kćer. Rak je bolest koja zahvaća puno više od organa na kojem se nalazi; utječe na psihičko stanje svih ukućana, a ponajviše djece, koja ne razumiju što se to točno događa s njihovom mamom, zašto ih ne može oblačiti, voziti u vrtić, odvesti u park, crtati i pisati s njima, sve ono što većina uzima zdravo za gotovo.

  Liječnici su kazali da ona ima toliko neviđenih simptoma i napada da ni oni sami ne znaju kako ih okarakterizirati, a kako bolest nije ‘standardna’, tako i liječenje zahtijeva više grana medicine i individualni pristup.

  – Neke su nam inozemne klinike za neurologiju poslale ponude za liječenje, ali svi traže da Ana Mari dođe kod njih te ondje bude duže vrijeme, a mi ni novčano ni vremenski, zbog liječenja raka, ne možemo to sve iskombinirati. To su iznosi veći od 300.000 eura – govori Dino Ljutić.

  Istaknuo je i kako je hrvatski zdravstveni sustav manjkav u onome što prethodi postavljanju pravovremene i točne dijagnoze. Na prevenciji i uočavanju indicija za liječenje treba intenzivno poraditi, a kao članica EU-a i Svjetske zdravstvene organizacije, dužni smo prihvatiti moderne protokole liječenja i nove lijekove, ali često u tome kasnimo i to je veliki problem.

  -Listopad je mjesec posvećen borbi protiv raka dojke, bolesti od koje u svijetu svake godine oboli više od dva milijuna ljudi, uglavnom žena. Porazno je da smo zbog kasne dijagnostike mi na jako visoko na ljestvici. Rak dojke je izlječiv ako se na vrijeme otkrije, ne umire se od osnovnog karcinoma, već od metastaza – poručio je na kraju Dino Ljutić.

  Svi koji žele pomoći ovoj obitelji u prikupljanju sredstava za liječenje, mogu to učiniti uplatom na račun HR9623600003216762209. Swift/BIC za uplatu iz inozemstva je ZABAHR2X. Uplatiti možete na ime Ana Mari Ljutić, uz opis plaćanja “donacija”. Oni koji to žele, pomoći mogu i uplatom na PayPal hrabramama7@gmail.com.

  Cijeli tekst pročitajte ovdje.

   

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  Otvorio restoran ‘Palacin’ u studentskom domu, studentima nudi...

  Prigodno je obilježen početak rada restorana Palacin, u sklopu istoimenog studentskog doma. Šibenski studenti tako na raspolaganju imaju dva restorana u kojima mogu ručati, dok...

  Vozači AKK Rogoznica skupili lijep broj bodova u...

  Za vikend je održano sedmo izdanje Superautoslaloma Skradin 2023, utrke koja se boduje za Prvenstvo regije jug i Otvoreno prvenstvo, ali i za popularni...

  Večeras pa do jutra zbog radova zatvoren tunel...

  Zbog izvođenja radova redovnog održavanja za sav promet bit će zatvoren tunel Dumbočica, od 2. listopada u 21.30 do 3. listopada do 5.30 sati ...

  NAJNOVIJE

  Otvorio restoran ‘Palacin’ u studentskom domu, studentima nudi ručak i večeru

  Prigodno je obilježen početak rada restorana Palacin, u sklopu istoimenog studentskog doma. Šibenski studenti tako na raspolaganju imaju dva restorana u kojima mogu ručati, dok...

  Vozači AKK Rogoznica skupili lijep broj bodova u Skradinu, Fićeki ukrali show

  Za vikend je održano sedmo izdanje Superautoslaloma Skradin 2023, utrke koja se boduje za Prvenstvo regije jug i Otvoreno prvenstvo, ali i za popularni...

  Večeras pa do jutra zbog radova zatvoren tunel Dumbočica

  Zbog izvođenja radova redovnog održavanja za sav promet bit će zatvoren tunel Dumbočica, od 2. listopada u 21.30 do 3. listopada do 5.30 sati ...