U pratnji direktora Poda

Burić i Mileta obišli gradilišta tvrtki ‘Kameni zid’ i ‘Sense ESCO’ na Podima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Šibenski gradonačelnik Željko Burić i njegov zamjenik Danijel Mileta obišli su danas u pratnji Jakova Terzanovića, direktora Poduzetničke zone Podi proizvodnu halu za obradu kamena tvrtke Kameni zid, a potom i postrojenje energane na biomasu tvrtke Sense ESCO, koje su u fazi gradnje i opremanja.

– U okolnostima kada u informativnom prostoru dominiraju vijesti o pandemiji, odlučili smo javnosti ukazati na zbivanja koja zbog toga nisu stala, prije svega gradilišta dvaju pogona u Poduzetničkoj zoni Podi koji će, svaki na svoj način, pridonijeti unaprjeđenju ekološkog standarda, zaštiti okoliša i korištenju obnovljivih izvora energije. Time cijela zona prati dinamiku takozvane zelene agende prilagođavajući se aktualnim gospodarskim trendovima u Hrvatskoj i u Europi. Spojena je na kolektorski sustav, a u tijeku je projekt izgradnje infrastrukture vrijedan 10 milijuna kuna. U tijeku je procedura spajanje zone na auto-cestu a u planu je i projekt plinofikacije, sve kako bi zona Podi, uz dislocirane velike industrijske objekte poput Impola i Iskra brodogradilišta, postala generator reindustrijalizacije i gospodarskog razvoja grada Šibenika – kazao je gradonačelnik Burić prilikom obilaska gradilišta.

Obiteljska tvrtka ‘Kameni zid’ zapošljava 50-ak radnika, a prvu kamenoklesarsku radionicu otvorila je u Utorima Gornjim, u unešićkoj općini te se, prema riječima Mihovila Melvana,  kroz stalna ulaganja u tehnologiju specijaliziranu za obradu kamena, kao i prilagođavanje cijelog proizvodnog procesa takozvanoj CNC tehnologiji premetnula u uspješni radni kolektiv.  Kroz natječaje javne nabave, posluje od Istre do Dubrovnika, ali i u unutrašnjosti Hrvatske. Dobru suradnju ostvaruje i s jedinicama lokalne uprave, općinama i gradovima, kao i s privatnim naručiteljima.

– Uz pomoć suvremenih tehnoloških dostignuća, koja tvrtki osiguravaju brzinu i udovoljavanje i najzahtjevnijim traženjima kupaca ili naručitelja, postali smo konkurentni na hrvatskom tržištu, a cilj nam je širenje na inozemstvo.  Kamen je prirodni materijal koji i najnoviji trendovi postavljaju visoko na listu materijala poželjnih u interijerima ili eksterijerima obiteljskih kuća, objekata za turističku namjenu, ali i gospodarskih građevina i objekata infrastrukture – istaknuo je Melvan.

Tvrtka ‘Sense ESCO’ se, pak,  bavi proizvodnjom električne i toplinske energije iz obnovljivih izvora, a  na parceli površine 15 tisuća četvornih metara na Podima,  u suradnji sa hrvatskom tvrtkom TPK-EPO Proizvodnja,  gradi kogeneracijsko postrojenje snage 2 MegaWata na biomasu koje će koristiti drvnu sječku, kominu, rezidbu od vinove loze i masline te sličnu biomasu.  Ivan Čulina, predstavnik tvrtke CEP Zagreb koja je na gradilištu zadužena za koordinaciju s projektantom, nadzorom i izvođačima, pojasnio je kako je riječ o četvrtom takvom pogonu u Hrvatskoj i prvom u Dalmaciji koji će na Podima svoja vrata otvoriti u svibnju iduće godine.

– Prvo postrojenje koje tvrtka gradi namijenjeno je proizvodnji električne energije od komine. U planu je i izgradnja uljare u kojoj bi se iz komine ekstrahiralo ulje za tehničke namjene, sušare i skladišta komine. Kogeneracijsko postrojenje, uz električnu energiju,  proizvodit će i toplinsku. Bilo tko na području zone moći će, ukoliko izrazi želju, biti povezan na postrojenje i koristiti toplinsku energiju proizvedenu na Podima – najavio je Jakov Terzanović, direktor Poduzetničke zone Podi.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.