Turističko-ugostiteljska škola Šibenik i Hotel Life Herritage udružili su snage i osmislili projekt ‘Gastro-note Šibenika’ gdje su učenici pripremali jela i pića posvečena šibenskoj glazbenoj baštini, a koje su predstavili danas na terasi hotela.
– Jedini datum koji smo mogli izabrati je 2. lipnja, ali to je istovremeno i datum kad se otvara Arsenova kuća. Predložili smo Hotelu da napravimo jelovnik po poznatim Šibenčanima, a taj je prijedlog i prihvaćen. Dijelim sa Arsenom datum rođenja te pišem tekstove pa sam htjela da jedan od jelovnika bude ‘Arsenov’ jelovnik. Mislim da bi desert mogao biti ‘Moderato cantabile’- ispričala je Sanja Dodig, ravnateljica Turističko-ugostiteljske škole Šibenik.
Zanimljivo je da sva jela i pića nose nazive po poznatim pjesmama Miše Kovača, Arsena Dedića i klape Šibenik, a to su ‘Zvona mog grada’- riječ je o rolanoj tikvici sa kozicama i šalšom, ‘Pjesma moje duše’ gdje su se našli inćuni i sir u obliku boule-note. Na meniju su predstavljeni i kokteli ‘Šibenik je to!’, čija je baza šibenska travarica, ‘Sve te vodilo k meni’ s bazom šibenskog prošeka, a liker na bazi smokve nosi naziv ‘Djevojka iz moga kraja’.
Važno je istaknuti kako će jela i pića učenika biti uvrštena na jelovnik hotela, a u pripremi je još i ‘Šibenski bagatin’ odnosno čokoladna delicija koja bi goste dočekala na jastuku prilikom dobrodošlice u hotelsku sobu.
Projekt je bilo izazovno pripremiti jer su ga učenici zajedno sa profesorima radili i usavršavali online, pričaju nam.
– Prošla dva utorka smo s nastavnicom vježbali kako napraviti jelo i onda smo ga predstavili i drugim nastavnicima. Bilo je dosta teže to online raditi ali uspjeli smo!- kazala je Ena Martinović, učenica 1.F.
Učenici su ponosno predstavljali svoja jela i rado nam ispričali o čemu se radi.
– Naš specijalitet je napravljen od pečenih tikvica sa šalšom i jadranskim kozicama, a to smo začinili s origanom, bosiljkom, paprom, soli, maslinovim uljem, češnjakom i lukom – ispričala nam je Ena Šabić, učenica 1. F.Mentori koji su pripremali učenike u cijelom procesu također nisu skrivali oduševljenje.
– Bilo je malo vremena, imali smo na raspolaganju samo dva utorka, ali smo na kraju uspjeli. Ponosna sam na svoje učenice jer su to ipak učenice prvog razreda – rekla nam je Biserka Šmit, profesorica Kuharstva.
Inače, projekt se nastavlja na posljednja dva projekta ‘Konobari kao zvijezde’ i ‘Šibenski bagatin’.
(E. Rahimić)
Kako je sve izgledalo pogledajte u FOTOGALERIJI