Zahvaljujući knjižnici na otvorenom, Šibenik je postao dio uspješnog američkog pokreta

Šibenska knjižnica na otvorenom, koja se nalazi na šibenskoj rivi, službeno je postala dijelom velike svjetske organizacije Little Free Library. Registracijska pločica iz Amerike stiže u Šibenik za mjesec dana kada će biti postavljena na knjižnicu.

Little Free Library sa sjedištem u  Hudson, saveznoj državi Wisconsin, je neprofitna organizacija koja inspirira milijune ljude na čitanje, povezuje lokalnu zajednicu i potiče izmjenu knjiga po cijelom svijetu. Zahvaljujući Little Free Library, godišnje se u svijetu izmjeni na milijun knjiga čime se ujedno povećava dostupnost knjige svim godištima i kućnim budžetima.

Zahvaljujući Kulturnoj udruzi Fotopoetika, šibenska knjižnica na otvorenom posvećena Faustu Vrančiću postavljena je 25. svibnja ove godine, sadrži građu na stranim jezicima i hrvatskom, a knjige se mogu posuđivati i ostavljati – bez upisnine, bez članarine, bez plaćanja.

Pred članovima Fotopoetike je zanimljivo ljeto jer ih čeka realizacija manifestacije Šumski pjesnici u Istri, a u okviru manifestacije LjeTUj na Martinskoj, organiziraju program posvećen prijateljstvu šibenskog akademika Petra Guberine i frankofonog književnika i političara, Aimee Cesairea koji je upravo tijekom boravka u Šibeniku tridesetih godina prošlog stoljeća počeo pisati poemu ‘Povratak u zavičaj’ koja je ubrzo nakon izlaska iz tiska postala himnom svih crnaca svijeta. ‘Martinska, to je moj Martinik’, kazao je Cesaire i time upisao Šibenik u povijest crnačkog pokreta. Fotopoetika je pred potpisom ugovora kojim će osigurati novac za prevođenje Cesaireovog djela s francuskog na hrvatski jezik.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.