Jesmo li na njoj u 'poluprekršaju'?

VIDEO Za mule i mazge znamo, ali kako nazvati šibensku ‘poluzebru’!?

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Veliko trogodišnje raskopavanje Šibenika u okviru projekta Aglomeracije je iza nas, a kao podsjetnik na te dane ostao jedan, u najmanju ruku, neobičan pješački prijelaz. U stvari, bio bi to prijelaz da vas vodi na drugu stranu ulice. Ovaj će vas ‘sigurno’ provesti do sredine ulice, a dalje se snalazite sami. šibenčani, naviknuti na taj pješački prijelaz možda i ne primjećuju da je novi ucrtan nešto visočije pred križanjem Ulice Karla Vipauca s Ulicom Matije Gupca, ali ima i onih koji uočavaju da nešto nedostaje i nema smisla.

Ostaje nejasno, krenete li tim pješačkim prijelazom, činite li prekršaj ili poluprekršaj? Hoće li vam policajac naplatiti samo pola kazne jer ste drugu polovicu ulice prelazili mimo pješačkog prijelaza?

U zakonu sigurno nema takve odredbe, ali u njemu nema ni pješačkog poluprijelaza. Netko bi se trebao pobrinuti pa nakon obavljenih radova vratiti ulice u prvobitno stanje što sigurno podrazumijeva i sve potrebne prometne znakove, kao one vertikalne, tako i horizontalne.

Što ako se tu dogodi nesreća i vozač obori pješaka na dijelu na kojem je ostala jasno vidljiva ‘zebra’, odnosno njezina polovina? Mora li baš pješak znati da je tu ukinut prijelaz ili može pretpostaviti da je netko bio nemaran i nije obnovio ‘oštećeni’ dio prijelaza?

Znamo za mule i mazge, ali kako se stručno zove ‘poluzebra’? Možda netko ima ideju za novu riječ kojom bi se opisalo ovaj zbunjujući prijelaz.


Pratite nas i na društvenim mrežama: