'Simbol velike pobjede'

‘Vi ste šibenska stina’: Na Baldekinu postavljen križ kao spomen na sve poginule branitelje

Na inicijativu braniteljskih udruga, a u okviru obilježavanja 29. obljetnice Spomendana Rujanskog rata, na Baldekinu je postavljen Spomen križ poginulim braniteljima u Domovinskom ratu.

Križ i postolje s natpisom ‘Vi ste šibenska stina’ izradila je tvrtka Kamen Knin, a postavljen je uz postojeće Spomen obilježje smrtno stradalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata. Vrijednost ugovornih radova iznosi 148 tisuća i 700 kuna.

– S posebnim ponosom i zadovoljstvom Grad Šibenik je realizirao dugogodišnju želju braniteljskih udruga. Taj križ simbolizira veliku šibensku pobjedu nad srpskim agresorom u rujnu 1991. godine i bdije nad imenima svih stradalih šibenskih branitelja koji su položili svoje živote časno braneći svoju Domovinu. Također, nekoć je na Baldekinu i postojao križ koji je podignut u znak sjećanja na pobjedu Šibenčana nad osmanskom vojskom u rujnu 1647. godine. Uklonjen je nakon Drugog svjetskog rata, no za taj dio grada u narodu se zadržao naziv Križ –  kazao je zamjenik gradonačelnika Paško Rakić.

Križ će biti blagoslovljen sutra, tijekom središnje komemoracije u sklopu obilježavanja Spomendana Rujanskog rata,a blagoslovit će ga vojni kapelan don Darko Poljak.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.