Pratite sutra u izravnom prijenosu

Uoči prezentacije objavljena prva skica novog rješenja za šibenski ‘Put spasa’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Uz poziv za javno predstavljanje novog rješenja pješačke poveznice Doca i tvrđave sv. Mihovila kroz dvostruki bedem, iz šibenske gradske uprave stigla je i skica projekta koji nudi Davor Popović, šibenski arhitekt s milanskom adresom.

Iz skice je vidljivo da je eskalator i dalje ‘u igri’, rješenje koje je u nešto drugačijoj izvedbi nudio arhitekt Nikola Bašić, s tim da ga Popović prilagođava sadašnjem stanju uređene tvrđave te ga kombinira s klasičnim stubištem.

Kako napominju iz gradske uprave, budući da zbog epidemioloških mjera prezentaciji može nazočiti ograničen broj ljudi, organiziraju mogućnost praćenja u izravnom video prijenosu iz šibenske knjižnice s početkom u 13.30 sati.

Novo idejno rješenje revitalizacije dvostrukog bedema – ‘Puta spasa’, uz autora će predstaviti Angela Bujas, pročelnica Konzervatorskog odjela u Šibeniku i Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik, a uz gradonačelnika Željka Burića najavljen je dolazak ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek.

Za Šibenski portal dogradonačelnik Danijel Mileta pojasnio je i zašto, nakon Bašićeve ideje, nova varijanta eskalatora u dvostrukom bedemu stiže u Šibenik iz Milana.

– Davor Popović je izradio idejno rješenje koje je usuglašeno sa konzervatorsko-restauratorskim elaboratom pripremljenim još prije dvije godine. Postojalo je ranije prvo rješenje eskalatora koje izradio arhitekt Nikola Bašić, koje smo htjeli uklopiti u konzervatorsko-restauratorski elaborat te u sadašnju situaciju na tvrđavi čija je revitalizacija završena. Naime, Bašićevo rješenje se pojavilo u vrijeme kada na tvrđavi još nisu počeli radovi. Želja nam je bila da sada Bašić prilagodi svoj projekt i uklopi u sadašnje stanje tvrđave, ali kako on dugo vremena nije reagirao na naš upit za takvu suradnju, odlučili smo napraviti novo rješenje – kazao je Mileta.

Inače, dvostruki bedem, izgrađen je u Šibeniku za vrijeme kneza Jakova Pesara (1423.-1425.) te je napravio jasnu granicu između grada i predgrađa, napola podijelivši dotadašnji gradski predio Podstinje/Dolac, i presjekavši gradsku ulicu koja je od glavnog trga vodila prema Crnici. Nekadašnja via communis, današnja Ulica Jurja Dalmatinca, od crkvice sv. Grgura postaje slijepa ulica bez javnih sadržaja, bez pristupa morskoj obali, isključivo stambene i poljoprivredne namjene, pod konstantnom prijetnjom požara i urušavanja dijelova tvrđave ili kamene litice.

Dvostruki bedem svakako je poslužio svrsi – mletačka vojska koristila ga je kao put spasa, utvrđeni koridor za opskrbu i komunikaciju obale i kaštela. Gradnja tako kompleksnog i u to vrijeme rijetkog obrambenog elementa spomenik je šibenskoj tvrdoglavoj obrani od mletačke opsade 1409.-1412. godine te dugotrajnoj nesigurnosti osvajača zasvjedočenoj u brojnim povijesnim dokumentima.

Nova varijanta eskalatora u dvostrukim bedemima u Šibenik stiže iz Milana


Pratite nas i na društvenim mrežama: