U 80. godini

Umro je Ante Barbača, legendarni bariton klape ŠibenikFoto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Ante Barbača, legendarni bariton klape Šibenik, umro je jutros u 80. godini života.

Ante Barbača cijeli se svoj život bavi glazbom, a najširoj publici diljem zemlje i šire poznat je kao pjevač, bariton i dugogodišnji voditelj klape Šibenik s kojom je osvojio brojne stručne nagrade i priznanja, a još više srca publike diljem bivše države.

Skladatelj je pjesama koje su, poput Goričkih skala, postale toliko popularne da mnogi misle da su stare šibenske narodne pjesme, aranžer, autor brojnih obrada i melograf, odnosno sakupljač i zapisivač pjesama i napjeva, voditelj mnogih drugih nagrađivanih i hvaljenih klapa s kojima je radio nakon što je kasnih 80-ih otišao iz klape Šibenik. Nešto mlađim Šibenčanima, svima koji su barem koji put zakoračili u Gradsku knjižnicu ‘Juraj Šižgorić’, poznat je kao knjižničar gdje je, s diplomom hrvatskog jezika i književnosti, odradio cijeli svoj radni staž.

Objavio je i knjigu ‘Dota od nota’ u kojoj je sakupio i zapisao 72 pjesme od početka 19. stoljeća do, uglavnom, početka 2. svjetskog rata koje su se u Šibeniku pjevale.

Na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu kao voditelj i pjevač klape Šibenik osvojio je značajne nagrade, između ostalog s klapom je bio tri puta apsolutni pobjednik festivala (1977., 1978., 1982.), a okušao se i kao skladatelj i tekstopisac.

Ante Barbača dobio je 2019. godine Nagradu grada Šibenika za životno djelo, za dugogodišnji izniman doprinos razvoju i promicanju klapskog pjevanja i očuvanju nematerijalne kulturne baštine.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.