Kreativna radionica u Dječjem vrtiću Osmijeh

U šibenskom vrtiću odgajateljice uče kako od plišanaca i salveta napraviti ginjol lutke i kazalište sjena

Dječji vrtić Osmijeh
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Ne  recikliraju  se samo otpad i smeće nego i plišanci, plišane dječje igračke, kojih se djeca brzo zasite. U Dječjem vrtiću ‘Osmijeh’ u Šibeniku one dobivaju novi život postajući ručne, ‘ginjol’  lutke u dječjim predstavama. To je realizirano zahvaljujući EU projektu ‘I ti imaš razloga za osmijeh’, vrijednom 4,2 milijuna kuna, u okviru kojeg je mjesto našla i scenska radionica za odgajatelje. 

‘Vrijednost scenske lutke u vrtiću očituje se u tome što djetetu omogućava razvijanje estetskog, kognitivnog, socijalnog i emocionalnog osjećaja. Lutke se više ne koriste samo za pripremu lutkarskih predstava. Osnovni primjeri lutkarskih igara su lutkarske improvizacije koje mogu biti spontane ili planirane. Kako bi lutkarska igra u vrtiću imala kvalitetu odgojitelj mora biti vođen svojom kreativnošću. Lutkarske improvizacije odišu spontanošću, izvode se bez velike pripreme, a tekst ili radnja animacija i zvuk se osmišljavaju tijekom lutkarske igre’, kazuje Franka Ercegović, ravnateljica vrtića objašnjavajući zašto im je u tom smislu bitna edukacija odgajatelja.

DV Osmijeh

Radionicu koja se sastojala od deset modula vodila je Ivka Babić iz Zagreba. Ona je bila više od 30 godina odgajateljica u dječjem vrtiću, a onda je, nakon odlaska u prijevremenu mirovinu , osnovala dječje kazalište ‘Svijet lutaka koristeći svoj rad s djecom i obogaćujući  lutkarski program u vrtićima. Potom je započela s edukacijama, a odgajatelje uči kako za scenske  programe iskoristiti odbačene plišane igračke, salvete u kazalištu sjena ili pak kako izraditi lutke od filcane vune.

‘Naše kazalište je poznato po  po ‘ginjol’  lutkama i kazalištu  sjena koje izrađujemo na naš originalan način. 36 godina sam bila teta u vrtiću i nakon toga sam  krenula u ovaj teatar.  Sa mnom uglavnom rade diplomirani glumci, a imamo i jednu umjetnicu koja je završila lutkarstvo u Londonu. U prva tri modula provodimo izradu malih paravana kazališta sjena i lutaka, kreiranje dramskih tekstova i sve što je potrebno za nastajanje jedne takve predstave. A na kraju našeg desetog modula nastalo je opet mnoštvo lutaka, paravana, predstava. Ponosna sam na sve kreacije, maštovitost i stvaranje kojima ćemo obradovati mnoštvo djece, rekla je Ivka Babić.

Odgajateljice koje su pohađale ovu radionicu zaista su bile predane toj edukaciji – ujutro su radile u svojim vrtićkim objektima s djecom, a popodne su pohađale radionicu. Kažu da nisu požalile i da im se svaka minuta  isplatila.

‘Ovo mi nije prva edukacija. U vrtiću Osmijeh radim već 10 godina. Ali ovo mi je bila još jedna prilika za usavršavanje. Naučili smo kako na jednostavan način možemo dobiti ‘ginjol’ lutke. Izgledaju tako dobro kao da ih mi nismo izradili nego da smo ih kupili. Dragocjena su mi bila i stručna usavršavanja u vezi s kazalištem sjena. Mi  smo ga do sada improvizirali. Nismo znali za tehnike s kojima nas je upoznala  gospođa Babić.  Nije nam palo na pamet da tako korisno možemo upotrijebiti obične salvete- za livadu, za cvijeće, za životinje’, objasnila je odgajateljica Marija Ajduković.

Znanje i vještine stečene na ovim radionicama odgajateljice u DV Osmijeh vrlo brzo će prenijeti djeci i roditeljima pa će, vjerojatno, i mnogo odbačenih plišanaca u njihovim  domovima dobiti novi život.

Inače, projekt ‘I ti imaš razloga za Osmijeh’ sufinanciran je sredstvima Europskog socijalnog fonda u visini od oko 4,1 milijun kuna u vremenu od 24 mjeseca. Sastoji se od integriranog eko programa, integriranog programa ranog učenja engleskog jezika, integriranog sportskog programa, integriranog programa za darovite i integriranog programa dramsko – scenskog stvaralaštva. Provedbom projekta “I ti imaš razloga za Osmijeh” Dječji vrtić Osmijeh biti će spreman uskladiti potrebe suvremenog načina života s potrebama i zahtjevima ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

 

 

 

 


Pratite nas i na društvenim mrežama: