U šibenskom Muzeju saznajte što povezuje Međunarodni dan spomenika i Georga Clooneya

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Muzej grada Šibenika, Konzervatorski odjel u Šibeniku Ministarstva kulture i Kino klub Šibenik vas pozivaju na obilježavanje Međunarodnog dana spomenika i spomeničkih cjelina koji se obilježava 18. travnja. Ovaj međunarodni dan baštine prvi put obilježavamo u Šibeniku. Gradu, koji je upravo, kako sam, tako i centar područja bogatog spomenicima i spomeničkim cjelinama. Baš zato smo se zajednički i odlučili na Dan ICOMOS-a ukazati na baštinu i probleme, ali i uspješnice vezane uz nju. Za prvi put (iako je globalna tema drugačija), želja nam je bila pokazati što sve čovjek može raditi baštini i spomenicima i na koji način je želi sačuvati. Zato smo u suradnji s Kino klubom Šibenik predvidjeli dvodjelni audio – vizualni program koji će na primjeren i informativan način obilježiti ovaj međunarodni praznik.

Međunarodno vijeće za spomenike i spomeničke cjeline ICOMOS je stručna udruga koja se bavi očuvanjem, zaštitom i promicanjem kulturne baštine. Osnovana je 1965. godine u Varšavi na temelju 2. rezolucije donijete na 2. Međunarodnom kongresu arhitekata i specijalista za povijesne građevine u Veneciji krajem svibnja 1964. Na istom je Kongresu donijeta i čuvena Venecijanska (ili Mletačka) povelja koja, pored Atenske povelje iz 1931., predstavlja jedan od temeljnih dokumenata o konzerviranju i restauriranju do naših dana.
ICOMOS danas okuplja preko 7500 stručnjaka iz čitavog svijeta, ima savjetodavnu ulogu za UNESCO od 1972. pri popunjavanju Popisa svjetske baštine (World Heritage List). Stručnjaci okupljeni u udruzi specijalizirani su u području konzerviranja nepokretne i pokretne baštine: arhitekti, krajobrazni arhitekti, arheolozi, urbanisti, povjesničari umjetnosti, etnolozi, konzervatori, restauratori, arhivisti, pravnici, ekonomisti. Oni sudjeluju u evaluiranju „iznimne opće vrijednosti“ i aspekata autentičnosti, upravljanja i očuvanja kulturne i prirodne baštine prema načelima Konvencije o svjetskoj baštini.

Sjedište udruge je u Parizu. ICOMOS se sastoji od Nacionalnih odbora (National Committees, NC), u koje se mogu uključiti pojedinci i ustanove. Pored njih, na nacionalnoj i međunarodnoj razini postoje i znanstveni odbori (International Scientific Committees, ISC), u čiji se rad uključuju stručnjaci za određena područja.

muzej

FILMSKE VEČERI – NIKICA ŠUPE

Prvi dio programa sačinjava keynote prezentacija koja će ukazati na primjere devastacije kulturne baštine kroz povijest te će biti sastavljena od fotografija i vremenske crte čime tema postaje neposredno razumljiva. Da bi se zaokružila likovna i smisaona cijelina dodani su citati cijenjenih svjetskih muzejskih djelatnika, kustosa i povjesničara. Predviđeno trajanje je do pet minuta i može se puštati u petlji te je stoga vizualno i po konceptu srodna uobičajenom percipiranju muzejskih izložaka čime je ujedno zadržana dosljednost u vizualnom izrazu Muzeja grada Šibenika. Ovaj dio prezentacije će se održati uz glazbenu pratnju Mare Sekso na glasoviru.

Drugi dio programa čini projekcija filma ”Čuvari baštine” (Monuments Men) iz 2014. godine. Redatelj filma je George Clooney. Glumački ansambl je uz George Clooneya upotpunjen sa provjerenim i zvučnim glumačkim imenima: Matt Damon, Bill Murray, Cate Blanchett, John Goodman, Hugh Bonneville i Jean Dujardin. Fim je ekranizacija istoimene knjige koja se temelji na stvarnoj priči koja prati tim kustosa, poznavatelja umjetnina i profesora koje su savezničke snage angažirale da vrednuju, pronađu i spase umjetnine u vihoru II. svjetskog rata. Film na zabavan način, no i uz primjereno poštovanje, prikazuje njihove napore u izvršavanju zadatka. Trajanje filma je 118 minuta.

Prezentaciju i film je priredio i odabrao Nikica Šupe, voditelj filmskih večeri u

Gradskoj knjižnici i izbornik filmskog programa na tvrđavi ”Barone”.

Planirani program će biti projiciran na platnu u atriju Muzeja sa početkom u 20 sati i 30 minuta.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.