MInijature na praznim kutijama cigareta

U Knjižnici otvorena humanitarna izložba za Dječji odjel šibenske bolnice

Humanitarna izložba, slikara Ante Bergama Momina pod nazivom, ‘Slikarske minijature za zdravlje djece’  otvorena je večeras u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića. Sva prikupljena novčana sredstva namijenjena su opremanju Dječjeg odjela Opće bolnice u Šibeniku, a osim humanitarnog karaktera, cilj ove izložbe je uputiti i potaknuti djecu na razmišljanje o štetnosti poroka koji mogu dovesti do bolesti.

Ante Bergam Momin, koji i sam godinama humanitarno djeluje, nakon što je na praznim kutijama cigareta naslikao ovu seriju minijatura u tehnici akrilika obratio se za pomoć Rotary klubu Šibenik radi organizacije izložbe i provedbe humanitarne akcije, a Gradska knjižnica ‘Juraj Šižgorić’ Šibenik nesebično mu je ustupila svoj izložbeni prostor.

– Ova jedinstvena izložba spoj je aktivizma, umjetnosti i humanitarnog djelovanja. Umjetnik odavno eksperimentira na različitim materijalima i likovnim tehnikama, u mladosti, došavši u Njemačku slikao je po svemu: u nedostatku kvalitetnog materijala, kombinirao je reklamne sadržaje i izreske iz novina. I za ovo izložbu rabi iskorištene odbačene predmete, takozvano civilizacijsko smeće. Prazne kutije cigareta sa slikama i upozorenjima autor oslikava vedrim prizarama, minijaturama pejzaža i marina, vinjetama hrvatskih gradova, cvijećem, ostavljajući uvijek dio teksta na način koji poništava depresivne i sumorne poruke proizvođača- riječi su Zdenke Bilušić, voditeljice Odjela za vizualnu kulturu.

Glazbeni gosti na otvorenju bila su djeca članovi Komornog ansambla ECHO, a pjesnik Dinko Škevin kazivao je svoju pjesmu ‘Djeca’.

Svi zainteresirani za kupnju slika mogu se javiti na Audio-vizualni odjel Knjižnice, a prikupljena sredstva namijenjena su opremanju Dječjeg odjela Opće bolnice u Šibeniku.

Novčane donacije u okviru ove humanitarne akcije prikupljat će se uplatom na posebni račun Rotary Kluba Šibenik, broj HR3524070001500008102.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.