'Murlin Murlo' plod testiranja vlastitih snaga

U HNK u četvrtak sto posto šibenska premijera: ‘Kazalište mora progovarati o aktualnim problemima’

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Šibenska kazališna publika u četvrtak će, uz epidemiološka ograničenja na 125 gledatelja, imati priliku premijerno pogledati novu predstavu ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku ‘Murlin Murlo’ rađenu po tekstu Nikolaja Vladimiroviča Koljade.

– Drago mi je što smo u ovoj godini došli u situaciju da imamo vlastitu premijeru. Odlučili smo, zbog nemogućnosti ostvarivanja koprodukcija, ići sami i krenuli u potragu za tekstom usklađenim s našim mogućnostima, brojnošću ansambla i produkcijskim okolnostima. Nakon šest-sedam mjeseci od odluke i dobra dva mjeseca rada pred nama je premijera jednog suvremenog ruskog dramskog pisca. Ovo je jedan od rijetkih momenata kada je Šibensko kazalište, osim pisca, iznijelo sve svojim snagama koje su tu. Ne niti uz pomoć Šibenčana koji su negdje drugdje na radu, nego smo sve napravili sami – kazao je Jakov Bilić, ravnatelj HNK u Šibeniku nadajući se kako je to posljednja predstava koju rade bez kvadrata vlastitog radioničkog i drugog potrebnog prostora.

Redateljica predstave Oriana Kunčić naglasila je kako su zahvaljujući Covidu-19 došli u situaciju da ispitaju koliko zapravo vrijede.

– Svi mi tijekom lockdowna imali smo iskonsku potrebu da radimo. Htjeli smo se suočiti s ozbiljnim dramskim komadom, kompleksnim dramskim tekstom koji daje prostor našem glumačkom ansamblu za kreativan rad. Odabrali smo suvremeni tekst koji je otvorio dijapazon mogućnosti samim glumcima, ali svim ostalim autorima glazbe, scene, kostima, svjetla i tona.

Najmlađi u glumačkoj postavi je Kristian Šupe, kojem je, kako je rekao, nakon trogodišnjeg školovanja, ovo prva ozbiljnija predstava uz iskusnije kolege.

– Igram jednog malog čovjeka, tipičnog radnika u tvornici sa sitnim interesima. Mali čovjek velikih apetita, nezasitan iako ima ženu, djecu i ljubavnicu. Strastven, ali ne dovoljno inteligentan da vidi što zapravo radi i čovjek koji ne dopušta promjene prelaska iz lošijeg sistema u nešto bolje – opisao je Šupe svoj lik.

Šimi Bubici nova je predstava jedan od najzanimljivijih i najizazovnijih projekata u šest godina koliko je član ansambla HNK u Šibeniku.

– Zadovoljan sam probama u protekla dva mjeseca koje su bile jako zahtjevne i jako teške. Veselim se izlasku pred publiku. Žao mi je što je situacija takva da ograničava broj gledatelja, a neizvjesno je i što će se dalje događati, ali se nadam da će što više publike pogledati ovu predstavu i uživati zajedno s nama – kratko je kazao Bubica.

Nakon premijere, nova predstava ‘Murlin Murlo’ bit će izvedena u petak za pretplatu B i slobodnu prodaju te u utorak, 3. studenoga za slobodnu prodaju. Plan je da bude ponovno izvedena i u Noći kazališta.

Franka Klarić zaključila je kako odabrani tekst korespondira i sa sadašnjom situacijom i društvom, a pogotovo društvom koje, kao u našem malom mistu, ima slične problematike.

– Pitanje mog lika, ali i samog komada je pitanje odgovornosti nas samih i donošenja odluka u situacijama u kojima se nađemo u životu. Pitanje kako ćemo se izboriti za svoju poziciju unutar bilo kakvog društva i destrukcije koja se dogodi. Moja uloga je 35-godišnje Ine, udovice, iznimno senzibilne i inteligentne žene, ali ujedno destruktivne, usamljene. Ona nema skrupula, bori se, ali nedovoljno – zagonetna je Franka Klarić.

Ana Perković istaknula je zajedništvo cijelog ansambla kako bi konačno iznijeli predstavu do kraja, odnosno početka života na daskama.

– Za sve nas kazalište ne smije biti samo oblik razonode i zabave. Treba imati svoju svrhu i treba progovarati o aktualnim problemima koji se događaju oko nas, u društvu i svijetu. Upravo to je ono čime se ova predstava bavi. Glavna Orianina indikacija nama bila je – molim glumu bez glume, čisti realizam. Čim bi se mi počeli uživljavati vikala je – nemojte glumiti – otkriva Ana Perković, uvjerena da su postavili dobru predstavu koju će publika nagraditi.

‘Murlin Murlo’ ruskog dramatičara Nikolaja Koljade bavi se životima četvero mladih ljudi koji egzistiraju u posttranzicijskom razdoblju, odnosno u onome što je ostalo od nekadašnjeg sovjetskog imperijalizma. Radnja se odvija u provincijskom gradiću Sipilovsk gdje likovi nemaju priliku za zdrav razvoj. Želja za metropolom, Moskvom, boljim životom, gotovo je čehovljevski prikazana. Okolnosti ih samo gaze, a dvije sestre Olga i Ina ugledaju spas u novom podstanaru Alekseju. Koljada u stilu odlazi ekstremno u kreiranju ljudskih sudbina, daje notu sablasnog, gangrenozno prosipa ljudsku srž na pladanj. ‘Murlin Murlo’ je priča o nama i o još jednom beznadežnom kriku za boljim sutra.

Scenografiju nove šibenske predstave potpisuje Frane Celić, kostime sa simbolikom destrukcije izradila je Sara Lovrić Caparin, autor glazbe je Ante Stošić, oblikovatelj zvuka Pavle Karega, oblikovatelj svjetla Josip Bakula, inspicijent Sergej Mioč, za grafički dizajn zaslužan je Ante Filipović Grcić, a za mix, mastering Marko Ramljak.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.