Tvrđava kulture Šibenik

Tvrđava Barone u brojkama četiri godine od otvaranja: ‘Šarolika lepeza dnevnih i večernjih događanja’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Revitalizirana tvrđava Barone svoja vrata za posjetitelje otvorila je prije četiri godine, točnije 29. siječnja 2016. godine. U tom razdoblju zabilježeno je 180 tisuća posjeta, a samo 2019. godine kroz tvrđavu je prošlo, što u dnevnim što u večernjim posjetima, 48 tisuća ljudi.

– Projektom revitalizacije tvrđava je dobila gastro – kulturni centar koji predstavlja platformu za prezentaciju autohtonih proizvoda lokalnih malih i srednjih proizvođača. U bistru Barone posjetitelji mogu isprobati najbolje šibenske specijalitete, pršut, sireve, kvalitetna domaća vina, rakije i maslinova ulja, dok u suvenirnici mogu kupiti autohtone suvenire poput majica, torbi, nakita, magneta, i tako dalje – kazala nam je Ana Skračić iz Tvrđave kulture Šibenik.

Od godine otvaranja do danas na tvrđavi Barone odvila se programski šarolika lepeza večernjih događanja. Točnije, sveukupno 80 koncerata i predstava pa sve do filmskih i plesnih večeri.

– Šibenčanima omiljeno ljetno kino ‘Srijedom po svijetu’ u organizaciji Tvrđave kulture 2019. godine doživjelo je svoje četvrto izdanje pojačano suradnjama s eminentnim hrvatskim filmskim festivalima – Zagreb, Motovun i Subversive Film Festivalima te zagrebačkim kinom Europa, a intimne koncertne večeri na vrhu grada pod nazivom ‘Strana B’ postale su omiljeno mjesto za izlazak svima onima koji žele čuti nešto novo i drugačije te pritom uživati u čaši vina i lokalnim delicijama iz Barone bara – nastavlja Skračić.

Ljetnom konceptu večernjih događanja prošlog ljeta pridružen je i program Barone DJ sessions pod nazivom Kanal 4 kroz koji su glazbu na svojim gramofonima vrtjeli brojni DJ-evi iz Hrvatske i inozemstva. Tu je i Klub prijatelja tvrđava osnovan u lipnju 2014. godine kada je otvorena tvrđava svetog Mihovila, a danas broji nešto manje od četiri tisuće članova.

– Članstvom se potpomaže rad Tvrđava, a dio prihoda od članarina koristi za obnovu šibenske kulturne baštine. Jednogodišnje članstvo u Klubu donosi mnogo više od neograničenog ulaza na tvrđave sv. Mihovila i Barone – besplatan ulaz na veliki godišnji koncert na Tvrđavi sv. Mihovila, popust na cijenu ulaznica za koncerte u organizaciji Tvrđave kulture Šibenik, slobodan ulaz na glazbene programe Strana B i Kanal 4, te filmske projekcije programa Srijedom po svijetu – zaključuje Skračić.


Pratite nas i na društvenim mrežama: